Het lijkt erop dat 2023 het jaar gaat worden dat we ons bewust zijn dat we met onze bloemen een pracht product in handen hebben, waarmee je kunt verbinden en waarbij je emotie verkoopt.

Herinneren we ons allemaal nog de mooie verhalen net nadat corona uitbrak en we letterlijk zagen hoe veel consumenten opstonden om bloemen te kopen en uit te delen aan anderen? Zelf zal ik de verhalen die ik terugkreeg vanuit onze webshop Bloommakery ook nooit meer vergeten. Verhalen waarbij eigenlijk iedere keer terugkwam hoe fijn het is dat we mensen in verbinding brengen met elkaar door onze bloemen.

We verkopen met de gehele keten een bosje geluk, het puntje op de i van het interieur, maar we zorgen er ook voor dat mensen zich gewaardeerd voelen of kunnen verbinden met iemand anders en zelfs de creativiteit neemt toe met bloemen naast je. Met deze gedachte goed in je achterhoofd vind ik het dan ook zo zonde om te merken dat we met de komst van het jaar 2023 teruggaan naar wat het lijkt: aantallen en prijs oftewel het kapot rationaliseren van ons product. De vraag die namelijk boven ons hoofd hangt is hoe vaak gaan consumenten met alle kostenstijgingen nog bloemen kopen en hoeveel geld besteden ze hieraan?

Het gevolg van deze vraag is dat je verkrampingsgedrag ziet ontstaan. Supermarkten die niks vast willen leggen door afnemend koopgedrag. Exporteurs die afwachten en niks willen vastleggen, of bestellingen naar beneden bijstellen en telers die zenuwachtig worden. Gevolg is dat prijzen op voorhand omlaaggaan en zij verstoren voor lange termijn ook de marktwerking.

Wat mij betreft houden we onze focus op de lange termijn. Dus blijven we nadenken hoe ons mooie bosje geluk in de toekomst ook nog steeds een bosje geluk is, in plaats van een uitgeknepen product dat niet verkoopt.

Ik blijf mij ook in 2023 hard maken om te blijven roepen dat wij een schitterend product hebben en we met elkaar willen inzien dat dit meer is dan tien stelen, een hoesje en een zakje voeding. Zodat we de slag kunnen maken naar energieneutrale bloemen die passen in de tijdgeest van nu.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker