Telers doen er alles aan om zoveel mogelijk licht in de kas te krijgen, maar dat vraagt wel om jaarlijks onderhoud van het glas. Voor de AR-coatings die tegenwoordig veel worden gebruikt is dat niet eenvoudig, omdat veel reinigingsmethoden de coating aantasten. Tomatenteler Cock Overbeek uit Beetgum vertelt over zijn eerste ervaringen met het nieuwe middel AR Clean, dat is ontwikkeld voor gecoat glas.

“Er is nog geen middel waarvan we zeker weten dat het de AR-coating – en daarmee ook de lichttransmissie – intact laat”, zei Edwin Langenberg van DLVge in het najaar van 2019 in Onder Glas. Degene die een middel weet te ontwikkelen dat de AR-coating aan de binnen- en buitenzijde gegarandeerd niet aantast is spekkoper. De tuinbouw staat te springen om een dergelijk product, stelde hij.
Inmiddels is het middel AR Clean op de markt gebracht. Dit is door een teler in samenwerking met een chemisch technoloog ontwikkeld. Het middel moet in de juiste verdunning aangebracht en zonder borstels en sponsen verwijderd worden. Want die kunnen minuscule deeltjes achterlaten die de lichttransmissie beïnvloeden.

Zeer hete en droge omstandigheden

Cock van Overbeek van Gardener’s Pride gebruikte het middel in de zomers van 2019 en 2020. Omdat hij altijd al hartje zomer van teelt wisselt, vindt het reinigingswerk plaats in augustus. “De laatste twee jaar hadden we toen zeer hete en droge omstandigheden. Daarom heb ik het middel nog niet optimaal uit de verf zien komen”, geeft hij aan. Toch verwacht hij goede resultaten.
Voordien reinigde Van Overbeek het glas door dit tijdens het teeltseizoen met warm water af te spuiten met een stoomcleaner, omdat geschikte middelen ontbraken. Maar na een aantal jaren werd duidelijk dat er te veel vuil en gewasresten op de ruiten bleven zitten. “Het vuil zat wel los, maar bleef aan de ramen hangen en met spuiten verplaatste het alleen maar. Daarna gebruikte ik een middel dat mijn glasfabrikant uit China nieuw had ontwikkeld. Dat viel tegen en werkte niet goed.”

Hittegolf

De Friese tomatenteler was in 2019 de eerste ondernemer waar het middel AR Clean beproefd werd. “We hadden toen een hittegolf van bijna 40 graden, dus het pakte niet helemaal goed uit.”
Het reinigingsmiddel werkt optimaal als het kort na het aanbrengen weer van het glas afgespoten wordt. Maar doordat het te warm werd in de lege, droge kas werkte het na een uur of negen niet goed meer. “Je moet in de loop van de ochtend al stoppen. Dus een optimale werking heb ik nog niet gezien, alleen in de eerste uren van de dag”, vertelt Van Overbeek.
Een loonbedrijf heeft vorige zomer vier dagen nodig gehad voor een kas van 5 ha, tussen vijf en elf uur ’s ochtends. Daarna werd het te warm. “Het is wachten op een zomerperiode met minder warm en vochtiger weer voor een goede uitkomst”, stelt de teler.

Tekst en beeld: Koen van Wijk