Bladluizen biologisch bestrijden is niet bepaald eenvoudig. Daarom doet Biobest onverminderd onderzoek naar de bestrijding van bladluis. Het resultaat? De inheemse zweefvlieg, Sphaerophoria rueppelli, wordt ingezet in de strijd.

Veel commerciële gewassen worden belaagd door een arsenaal aan bladluissoorten, die grote schade kunnen veroorzaken in de oogst. Veel preventieve biologische bestrijdingsstrategieën zijn al uitgedokterd. Veel ervan spitsten zich toe op het gebruik van parasitoïden. Goed, maar niet voldoende. Het probleem is dat elke parasitoïd maar een beperkt aantal gastheersoorten aanvalt, meldt Biobest.

Actief op zoek naar bladluis

Het nieuwste wapen tegen bladluis, Sphaerophoria rueppelli, is inheems en wijdverbreid in Europa en tal van mediterrane landen. Haar larven zijn efficiënte predatoren van verschillende bladluissoorten, waaronder Macrosiphum euphorbiae. Niet alleen bladluis, maar ook wittevlieg, trips en spint zijn niet veilig voor deze zweefvlieg. “Sphaerophoria rueppellii gaat actief op zoek naar bladluis en vliegt zelfs lange afstanden om zelfs die eerste bladluis op te sporen”, zegt Yann Jacques, Product Manager Macrobials bij Biobest. “Dit maakt het Sphaerophoria-System ook tot een preventief systeem. Het vult ons bestaand assortiment van parasitoïden en predatoren aan.”

Ook wittevlieg, trips en spint

De volwassen zweefvliegen doen ‘geen vlieg kwaad’, want ze voeden zich enkel met stuifmeel en nectar. De larven echter zijn de hoofdrolspelers in de strijd tegen bladluis. Als de volwassen vrouwtjes hun witgrijze ovalen eitjes leggen, doen ze dit het liefst in grote kolonies bladluis, zodat hun kroost geen tekort aan voedsel heeft. Vrouwtjes kunnen zo tot 20 eitjes per dag en 400 eitjes in totaal leggen. De groene larfjes die eruit komen, kunnen in 9 dagen tijd (bij 25°C) tot 200 bladluizen verorberen, voor ze verpoppen. Ook wittevlieg, trips en spint worden opgegeten. “Interessant aan dit systeem is dat ze samen met bladluis-parasitoïden kunnen worden ingezet. Zweefvlieglarven eten enkel de niet-geparasiteerde bladluizen. Door beiden in te zetten vermindert het aantal bladluizen dus nog drastischer”, aldus Yann Jacques. S. rueppellii is zeer effectief in paprika, maar het ziet ernaar uit dat het ook de bladluisbestrijding bij andere groente-, fruit- en siergewassen verbetert.

Bron: Biobest