Vakblad Onder Glas
  • ACTUEEL
  • NIEUWSBRIEF
  • MAGAZINES
  • ABONNEMENT
    • Gratis abonnement
    • Betaald abonnement
    • Adreswijziging
    • Abonnement opzeggen
  • BOEKEN
  • ADVERTEREN
    • Print advertenties
    • Online advertenties
    • Aanleveren advertentie
    • Lezersonderzoek
    • English factsheet
  • CONTACT
  • English
Menu
AfzetKetenNieuws

GroentenFruithuis over nieuw voedselkeuzelogo:

‘Nutri-Score alleen is onvoldoende voor gezonde maatschappij’

 

VAKBLAD ONDER GLAS | 05 december 2019

‘Nutri-Score alleen is onvoldoende voor gezonde maatschappij’

Met de Nutri-Score zien consumenten in 1 oogopslag hoe gezond hun boodschappen zijn. Het kabinet kondigde vorige week aan dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland geïntroduceerd wordt. Maar de consument heeft meer nodig om ‘de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze’ te laten zijn, vindt het GroentenFruithuis.

De Nutri-Score is bedoeld voor consumenten om de voedingskundige waarde van merkproducten in één oogopslag te kunnen vergelijken met een product in dezelfde categorie. Dat helpt hen een betere keuze te maken. Al is er ook stevige kritiek: 160 Nederlandse voedingswetenschappers steunden een open brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis om te waarschuwen tegen de algoritmes van dit logo. Zo krijgt Coco-Cola Light een hogere score (B) dan olijfolie (C). Maar dat is appels met peren vergelijken, omdat de producten in een verschillende categorie zitten.
De Schijf van Vijf is gemaakt om mensen gezonder te laten eten. Daar zijn voedselkeuzelogo’s niet geschikt voor, maar ze kunnen er wel hun steentje aan bijdragen door consumenten minder slechte keuzes te helpen maken, aldus de bedenker van de dit voedselkeuzelogo, de Franse wetenschapper Serge Hercberg.

Verkeerde been

GroentenFruithuis vindt de Nutri-Score afleiden van het advies om te eten volgens de Schijf van Vijf: “Groenten en fruit zijn altijd onderdeel van de Schijf van Vijf en hebben geen logo nodig. Bewerkte producten kunnen hoger scoren als er bijvoorbeeld groenten en fruit aan wordt toegevoegd. Deze toevoegingen bestaan meestal uit producten die zo ver bewerkt zijn, waardoor ze niet meer vergeleken kunnen worden met groenten en fruit. Zo krijgt appelmoes zonder toegevoegd suiker een A volgens de Nutri-Score. Daarmee zou het op gelijke hoogte komen met een verse appel, terwijl we weten dat het gezonder is om een verse appel te eten dan appelmoes. Consumenten worden daarbij op het verkeerde been gezet en denken dat ze met een goede score gezond eten, terwijl ze de benodigde voedingsstoffen niet binnen krijgen. Wij pleiten daarom voor extra aandacht en maatregelen om eten volgens de Schijf van Vijf te verder te stimuleren.”

Debat

De Franse bedenker van het logo meent overigens ook dat het niet gaat werken als je het als een gezondsheidslogo beschouwt; daarom moet er een complete communicatiestrategie omheen. Die luidt: eet vers en als je dat niet doet, gebruik dan maar de Nutri-Score. Om dit standpunt nader toe te lichten organiseert GroentenFruithuis op 20 februari met Foodlog een debat over dit onderwerp, waarbij Hercberg zal deelnemen als gastspreker en meedoet in het debat. Daarnaast zullen internationale experts op het gebied van marketing, nudging en hulp bij voedselkeuzes hun visie te geven.
Frankrijk, Spanje, België en Duitsland hebben inmiddels officieel gekozen voor Nutri-Score. Europese wetgeving bepaalt dat het logo niet verplicht kan worden gesteld, zodat fabrikanten het logo kunnen weigeren. Ondanks de kritiek op het logo loopt er een burgerinitiatief, gesteund door Stichting foodwatch en verschillende consumentenorganisaties, om het gebruik ervan in de hele EU behalve geaccepteerd, ook verplicht te krijgen.

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: HAK

Dit vindt u misschien ook interessant:

Kom in de Kas 2017

Zonnige jubileumeditie Kom in de Kas trekt recordaantal bezoekers

Gebruik aardgas in Oostland kan met 500 miljoen m³ gas per jaar omlaag

‘Met Floriday is een gedrocht van een systeem in elkaar gezet’

MEEST RECENT

  • ‘Klimaatverandering geeft boost aan areaal met windbreekgaas’
  • ‘We hebben de watergift met nieuw substraat amper aangepast’
  • ‘Dankzij buitenhouden van problemen is veel minder correctie nodig’
  • ‘Ondanks zuinig stoken, blijf het gewas activeren in de ochtend’
  • Invasieve tripssoorten effectief en gestructureerd te lijf gaan
  • ‘Energiecrisis vereist noodsignaal, niet alleen van glastuinbouw’
  • Eiwitrijke gewassen in de gesloten teelt: Sojaboon
  • Nieuwe variant groene perzikluis geeft kopzorgen in paprikateelt
  • Linkedin
  • Twitter
Copyright © Vakblad Onder Glas. Kopiëren van teksten en afbeeldingen zonder toestemming van de uitgever is niet toegestaan. Deze website is ontwikkeld door Digitale Zaken
Op deze website gebruiken we altijd functionele en analytische cookies. Met jouw akkoord willen we ook graag je persoonlijke internetgedrag op deze website bijhouden. Klik hier om te weigeren.