De omzet van biologische groenten en fruit in supermarkten nam vorig jaar opnieuw toe. Dat blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI, die medio juni de omzetcijfers van producten met onafhankelijk geborgde keurmerken over 2017 publiceerde. Ketenorganisatie Bionext schat de omzetstijging in biologische aardappelen, groenten en fruit op ruim 7%.

Uit de gemeten omzetgroei van 30% voor producten met een keurmerk en 6% voor producten met een biologisch keurmerk blijkt dat consumenten vaker een duurzame keuze maken. Bionext tekent hierbij aan dat Lidl en Aldi niet aan de monitor deelnemen.

Ruimte voor groei

“Wij weten echter dat het biologische schap van deze ketens bovengemiddeld groeit, dus een landelijke omzetstijging van ruim 7% voor biologische groenten en fruit lijkt realistisch”, aldus woordvoerster Miriam van Bree. “Het bevestigt het beeld dat we al langer zien en daar zijn we hartstikke blij mee. Het marktaandeel van biologische producten ligt hier echter een heel stuk lager dan in omringende landen als Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Er is nog volop ruimte voor verdere groei.”

Oriënteren op afzet

Om die groei te faciliteren, zou het Nederlandse aanbod van biologische groenten en fruit mogen stijgen, stelt Van Bree. Telers die zich op een omschakeling van gangbaar naar biologisch willen oriënteren, kunnen volgens haar hun licht opsteken op het kennisplatform Bioacademy.nl. “Wat ik sowieso als advies wil meegeven, is een vroegtijdige oriëntatie op de afzet”, vervolgt zij. “In de biologische keten zijn de schakels sterk op elkaar ingespeeld. Omschakelen is op zichzelf niet heel lastig, maar je moet wel weten voor wie je teelt of gaat telen.”

Zuid-Europa groeit sneller

Bedrijfsuitbreiding van bestaande biologische teeltbedrijven behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Een van de telers die dit spoor volgt, is Frank de Koning uit Brielle (zie foto). Hij nam vorig najaar een bedrijf over van 3 ha, wat zijn totale areaal op 11,5 ha bracht. “Via een verkorte omschakelingsprocedure heeft de nieuwe locatie in april het SKAL-keurmerk verkregen”, licht hij toe. De biologische glasgroenteteler zegt dit jaar voor het eerst moeite te hebben om de groeiende vraag bij te houden. “Je moet sowieso constant in productie blijven, maar soms zou je meer willen leveren dan je kunt. Toch denk ik dat de ruimte voor nieuwe toetreders erg beperkt is. In Zuid-Europa groeit de biologische teelt een stuk sneller dan hier. Bovendien rekken de producenten daar hun seizoen steeds verder op. Wanneer er meer biologische telers in eigen land komen, zou dat de verkoopprijzen weleens onder druk kunnen zetten.”

Tekst: Jan van Staalduinen. Foto: Nautilus.





Gerelateerd