Westland Plant in Kwintsheul gebruikt vanaf komende maand stroom van eigen dak. De volledige verwerkingsruimte van 2.500 m² is bedekt met in helder glas geïntegreerde zonnepanelen. Ze liggen niet óp het dak, maar vormen het dak. Ze laten licht door, wekken stroom op en maken het bedrijf grotendeels zelfvoorzienend. “Met 400.000 kWh komen we een heel eind,” zegt eigenaar Peet Zwinkels.

Het oude dek van stegdoppelplaten op de verwerkingsruimte van spathiphyllumkwekerij Westland Plant was aan vervanging toe. “Waarom niet twee vliegen in één klap slaan en een nieuw dak plaatsen met extra functionaliteiten”, bedacht Peet Zwinkels. Het resultaat liegt er niet om. De panelen vormen de dakconstructie en wekken straks genoeg elektriciteit op om van eind februari tot medio oktober volledig in de eigen stroombehoefte te voorzien. Omdat de fotovoltaïsche cellen zijn aangebracht tussen twee lagen helder veiligheidsglas, laten ze licht door. Voldoende om in de verwerkingsruimte zonder kunstlicht te kunnen werken op heldere dagen, terwijl het cellenmotief in de zomer juist ook straling tegenhoudt.

Primeur op deze schaal

In glas geïntegreerde zonnepanelen zijn relatief nieuw en werden nog niet eerder op zo’n grote schaal toegepast. De panelen voor Westland Plant zijn op maat gemaakt en geïnstalleerd door servicebedrijf TST. “Daardoor pasten ze precies in de roe waar voorheen de stegdoppelplaten in lagen. Het profiel van de zonnepanelen is 16 mm dik, net als de oude platen. Er was maar liefst 15 kilometer kabel nodig voor de aansluiting van de panelen. Het aansluitwerk is nu zo goed als rond. Komende week zijn we klaar voor de start. Laat de zon dus maar volop schijnen”, zegt Zwinkels.

Investering in de toekomst

Daar is het niet de beste tijd van het jaar voor, nu de dagen korter en donkerder worden. De opwek zal de komende maanden nog niet optimaal zijn en in de schuur zal nog extra kunstlicht nodig zijn. Maar de teler kijkt vooral naar de toekomst. Met eigen stroom nemen zijn kosten aanzienlijk af en met deze investering zet het bedrijf weer een belangrijke verduurzamingsstap. Daarin heeft het de afgelopen jaren al behoorlijke vooruitgang geboekt. Zo maakt het gebruik van duurzame verpakkingen en biologische bestrijding, recyclebare potten en verwarming op aardwarmte.

Overschotten

De verwachting is dat de PV-installatie jaarlijks zo’n 400.000 kWh aan stroom zal opwekken. Gelijk aan het verbruik van ongeveer 180 huishoudens. “Een groot deel van het jaar zijn we daardoor zelfvoorzienend en hebben we waarschijnlijk zelfs een overschot. Helaas kunnen we dat niet terugleveren nu het net vol zit. Wat we met de overschotten gaan doen, weet ik nog niet. Omzetten in warmte heeft voor ons geen zin want we maken al gebruik van duurzame aardwarmte. Opslaan in accu’s ligt meer voor de hand, maar de investering in accu’s met zoveel opslagcapaciteit is nu nog onrendabel. Ik wacht eerst een jaar om te zien wat we daadwerkelijk gaan opwekken en over hebben en neem dan een besluit. Misschien is tegen die tijd het net wel verzwaard en kunnen we toch gaan terugleveren. Het kan ook zijn dat er inmiddels goedkopere accu’s zijn met grote capaciteit.”

Veel interesse van collega’s

De bijzondere zonnepanelen bij Westland Plant trekken veel aandacht. Zwinkels heeft al meerdere collega’s over de vloer gehad die interesse hebben in het multifunctionele zonnedak. “Iedereen is zoekende naar manieren om het energieverbruik terug te brengen en stappen te zetten in verduurzaming. Deze innovatie kan daar behoorlijk aan bijdragen.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis