De pioenenplanten zijn nog klein. Ze staan pas sinds november in de wat oudere kas, die pioenenteler Pieter van Dalfsen overnam van een alstroemeriateler. De planten zijn de eerstkomende jaren nog niet productief, maar hebben wel verzorging nodig. De kas ligt op een half uur rijden van huis. De pioenenteler is daarom blij met de geboden oplossing: een computer waarmee hij op afstand via zijn smartphone of tablet het kasklimaat en de watergift kan regelen.
Het bedrijf van Pieter van Dalfsen in Luttelgeest hangt een beetje tussen de hobby- en professionele teelt in. Dat begon al lang geleden in het Noord-Hollandse Andijk. Hij begon zijn carrière bij een zaadbedrijf in de regio. In zijn vrije tijd teelde hij groentezaden en ’s winters perkplanten en violen.
Zo’n 25 jaar geleden sprak hij met een man op leeftijd over pioenen. “Ik kon een deel van zijn Sarah Bernhardt pioenen overnemen. Dat is een oud ras met lichtroze gevulde bloemen. De planten geven goede bloemen en voldoende takken, ook onder glas.” Jarenlang kweekte hij naar volle tevredenheid pioenen in een kas van 625 m2 achter het huis van zijn ouders, naast zijn andere teelten.
Hollandse Nieuwe
Op een gegeven moment had hij het werken in de agrarische sector wel gezien en ging hij elders aan de slag. Eerst met veel plezier als woningstoffeerder en later in de waterbouw. Per 1 januari dit jaar is hij in loondienst getreden bij Beens Groep Genemuiden, waar hij zich bezighoudt met het heien van damwanden.
Alleen de pioenen achter het huis van zijn vader hield hij aan. Toen hij in 2001 verhuisde naar het Overijsselse IJsselmuiden, ging hij ‘op afstand’ telen. “De oogst verkocht ik aan mijn buurman in Andijk, eveneens een pioenenkweker. Mijn vader regelde de kas met de hand. Ik strooide alleen de kunstmest en hield het onkruid bij. We verdeelden na afloop de opbrengst.”
De bloemen verkocht hij via bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer. “Pioenen zijn de Hollandse Nieuwe van de bloemen. Iedereen wil graag vroeg zijn. Maar als je pioenen te rauw snijdt, komen ze niet open. Wij vinden kwaliteit heel belangrijk. Je moet wachten met snijden, ook al zijn de prijzen op dat moment goed. Een ontevreden klant komt niet terug.”
Verhuizing
Vorig jaar wilde hij weer meer bij de teelt van zijn pioenen betrokken zijn en besloot een kas dichterbij te kopen. Het werd een kas van 1 ha in Luttelgeest, tegenover het alstroemeriabedrijf van de vorige eigenaar. Nog steeds niet echt dicht bij huis, want het kost hem een half uur rijden om er te komen.
Uitgangsmateriaal bestaat uit zijn eigen oude pioenen. “In het verleden heb ik de honderd planten, waarmee ik ben begonnen, laten groeien en weer gescheurd. Bovendien heb ik er planten bij gekocht, deels van een ander ras. Uiteindelijk had ik 20.000 planten. Die heb ik ook weer gescheurd. De kas staat nu vol met kleine planten. De andere rassen heb ik verkocht.”
De pioenenteler verwacht dat het nog zeker vier tot vijf jaar gaat duren, voordat hij volop in productie is. Het groei- en bloeiseizoen is kort. In maart komen de eerste neuzen boven de grond. De bloei is tussen half mei en begin juni en dan is het teeltseizoen weer voorbij.
Klimaatregeling
Van Dalfsen wil deze keer wel zelf zijn pioenen verzorgen. Via Schijf Tuinbouwtechniek uit Luttelgeest hoorde hij dat er een nieuwe betaalbare klimaatcomputer op de markt kwam: de HortiMaX-Go.
De eisen van de teler zijn simpel. “De computer moet voor mij de temperatuur via de luchtramen regelen, het schermdoek en eventueel de verwarming. Een mogelijke optie voor de toekomst is het watergeven. In het voorjaar, tijdens de groei willen we de felle zon buiten houden. De bloemblaadjes zijn gevoelig voor de zon. Wanneer ze beschadigen is er een grote kans op Botrytis. Daarom is het fijn als het schermdoek in de groeiperiode dicht gaat op het moment dat de instraling hoog is”, geeft de teler aan.
Eenvoudig, maar functioneel
Volgens Joost Veenman, productmanager klimaat en energie bij Hortimax, de leverancier van de smart computer, is dit nieuwe product bedoeld voor telers die beginnen met automatiseren, een niet al te ingewikkelde en kostbare regeling wensen en op afstand hun klimaat en water willen sturen. Behalve bij Van Dalfsen lopen er pilots in Spanje en China.
Telers moeten er nog een eenvoudig weerstation bij aanschaffen en schakelaars, de zogenaamde smart switches, om regelingen zoals het openen en sluiten van de luchtramen of van de schermen aan te sluiten. Op dit moment doet Van Dalfsen bijvoorbeeld nog niets met de overtollige warmte die de buurman hem kan leveren. Ook de regenleiding werkt nog gewoon handmatig.
Op afstand
Het kastje hangt in zijn eenvoudige kantine. Grafiekjes geven aan hoe de regeling en realisatie van het betreffende onderdeel was. Hetzelfde duidelijke scherm met tegels vindt de teler terug op zijn tablet of smartphone thuis. Vanaf dit scherm kan hij thuis zijn computer op afstand bedienen. Het dataverkeer loopt via internet. Ook de toekomstige updates van de leverancier gaan via internet.
De teler is tevreden over het pakket dat hij nog maar twee weken bezit en waarmee hij, na een korte uitleg van de installateur intuïtief al aardig mee aan de slag is gegaan. Ondanks zijn gebrek aan ervaring met een klimaatcomputer; valt het hem alles mee.
Samenvatting
Pioenenteler Pieter van Dalfsen woont in IJsselmuiden. Sinds kort heeft hij een kas van 1 ha in Luttelgeest waarin hij pioenen teelt. Voorheen teelde hij deze snijbloemen in Andijk, waar zijn vader de teelt verzorgde. Hij scheurde zijn planten, zette er zijn nieuwe bedrijf mee vol en verkocht de rest. Om zijn klimaat te kunnen regelen, heeft hij een eenvoudige klimaatcomputer aangeschaft, die hij op afstand thuis vanaf zijn smartphone of tablet kan bedienen.
Tekst en foto’s: Marleen Arkesteijn.