HortiKey werkt aan de Plantalyzer, een automatisch telsysteem voor tomaten in de kas terwijl ze nog aan de plant hangen. Voor de ontwikkeling van de Plantalyzer gaat HortiKey in zee met Wageningen UR en Berg Hortimotive. Het systeem biedt de teler straks objectief vastgestelde informatie over de hoeveelheid en rijpheidsstatus van zijn vruchten. HortiKey gebruikt deze data om het systeem uit te breiden naar accurate oogstprognose.
In 2016 introduceerde HortiKey het concept CHIMP, de Crop Health & Information Monitoring Platform. “De CHIMP gaf goed aan dat we met HortiKey de kant op gaan van dataverzameling in de kas” vertelt Andreas Hofland, general manager van HortiKey. “De Plantalyzer is het eerste product dat uit vanuit dit concept gaan realiseren. Met de Plantalyzer kan de voorraad tomaten in de kas automatisch vastleggen. Daarbij telt het systeem niet alleen aantallen maar meet het ook de kleur-stadia.” In combinatie met de cijfers van de gerealiseerde oogst ontwikkelt HortiKey door om uiteindelijk de teler te ondersteunen in een accurate oogstprognose.
Beeldverwerking door Wageningen UR
Wageningen UR is gekozen vanwege haar uitgebreide kennis en ervaring met het meten in de kas aan hoogopgaande gewassen. In het verleden deed Wageningen UR onder andere in de EU-gefinancierde projecten, SpySee, Crops en Gezonde Kas ervaringen op met camerasystemen voor beeldopnames in een hoog-opgaand gewas in de kas en de beeldverwerking. “Door te kiezen voor Wageningen UR starten we niet bij nul maar kunnen we gebruik maken van reeds ontwikkelde publieke kennis en ervaring”, aldus Hofland. “Bovendien krijgen we op deze manier de nieuwste technologie in de Plantalyzer, noodzakelijk om het doel van oogstprognoses afgeven te kunnen realiseren. Het gaat om de inzet van hoogwaardige technologie en kennis.”
Nieuwe AGV-technologie
De keuze voor Berg Hortimotive is gebaseerd op haar nieuwe AGV-technologie (Automatisch Geleid Voertuig). “Uiteraard speelt mee dat HortiKey een start-up is binnen de Berg groep. Desondanks maakt HortiKey haar eigen keuze in de zoektocht naar de juiste technologie,” legt Hofland uit. “We kiezen voor Berg Hortimotive omdat zij een nieuw AGV-platform hebben ontwikkeld waarbij de locatie van de wagen altijd bekend is. Dat is cruciaal op het moment dat we naar automatische registratie willen. Daarbij kan de AGV zich autonoom verplaatsen van pad naar pad, zodat de teler er geen omkijken naar heeft.”
AGV en Plantalyzer als één systeem
Hofland legt uit hoe uiteindelijk de verschillende systemen tot één werkend product komen: “Als extra voordeel geldt dat Berg Hortimotive de Plantalyzer als compleet systeem kan produceren. Dus met de camera’s en de software geïntegreerd. Ook kan het bedrijf wereldwijd de service verzorgen en via haar dealer netwerk aanbieden.”
Eerste serie in de verkoop
Op dit moment wordt de eerste serie van vier systemen verkocht aan telers. “Met de eerst groep gebruikers gaan we ervaringen opdoen hoe vaak, waar en wanneer er moet worden gemeten voor betrouwbare data. Op basis van deze praktijkdata, gecombineerd met de oogstcijfers ontwikkelen we het algoritme voor de oogstprognose”, aldus Hofland. De planning gaat uit dat de eerste 4 Plantalyzers begin 2018 starten met meten in de kas bij de klanten.
Bron en foto: Berg Hortimotive.