Op tomatenbedrijven die belichten worden alweer plannen gemaakt voor de komende winterteelt. Telers gaan weer meer in november en zelfs oktober planten, omdat de energieprijzen gunstiger liggen. Teeltadviseur Willem Valstar geeft enkele aandachtspunten.
Op dit moment groeien de tomaten nog volop in de zomerzon. De planten hebben veel licht gehad en staan er goed bij. Hier en daar zijn er wat virusperikelen en moesten telers eerder stoppen. Maar de problemen zijn dit jaar kleiner. Het afgelopen jaar is er laat geplant en een jongere teelt is minder vatbaar.
Rassenkeuze
Begin bijtijds met nadenken over de plantdatum en rassenkeuze voor het komende teeltseizoen. Je moet de planten drie maanden van tevoren definitief bestellen bij de plantenkweker, zodat deze voldoende ruimte in kan plannen. Teruggerekend vanaf november is dat alweer in augustus.
Het tomatenvirus (ToBRFV) blijft nog steeds een item om rekening mee te houden in de rassenkeuze. Kies voor een resistent ras als er een bij zit, die qua eigenschappen in de buurt komt van het gewenste ras.
De overgang van SON-T-lampen naar een hybride of volledige LED-belichting heeft ook invloed op de rassenkeuze, op de keuze van de onderstam en het aantal planten per vierkante meter. De planten reageren meer vegetatief onder LED.
Meer licht, meer productie
De overstap van SON-T naar hybride of LED-belichting gaat vaak gepaard met een toename van de hoeveelheid licht. SON-T zat gemiddeld rond de 200 micromol/m².s. Nu stappen telers vaak over op een lichtniveau tussen de 250 en 300 micromol/m².s. Dat wil zeggen: meer licht en dus ook meer productie. Bij 300 micromol/m².s kun je ‘s zomers en ‘s winters een zelfde plantafstand aanhouden. Een vlak productieniveau gedurende het hele jaar is gemakkelijk wat betreft de planning van arbeid en productie.
Tweede schermdoek
In nieuwe kassen zitten sowieso twee schermdoeken om energieverlies te verminderen. In bestaande kassen zie je ook steeds meer een tweede scherm. De vraag is dan: welk schermdoek kun je het beste kiezen naast het al bestaande donkere doek tegen de lichtuitstoot?
De opties zijn een dicht helder doek of een helder doek met een meer open structuur. Ik ben een groot fan van een open doek, in de volksmond ook wel zomerdoek genoemd. Dit open doek kan dicht voor de schaduwwerking in de zomer én energiebesparing in de winter. De energiebesparing is weliswaar lager dan een dicht doek, maar de luchtuitwisseling is beter. Je kunt het dicht doen zonder een kier aan te houden voor de vochtafvoer. Het nadeel van een dicht doek is dat je het niet helemaal dicht kunt trekken, want dan heb je een vochtprobleem.
Tekst: Willem Valstar, StarGrow Consultancy