Heerlijk helder… Wie kent die uitdrukking niet? We gebruiken hem allemaal regelmatig, maar deze keer hebben we het over WATER. Ik wil beginnen met deze levensbehoefte nummer één voor de mens. Wij kunnen niet zonder, het lijkt wel of dat we steeds meer water gaan drinken.
Gaan we een stukje wandelen dan gaat er al gauw een flesje water mee. Gaan we met de auto een stuk rijden dan gaat er water mee, we zien steeds meer in dat we moeten blijven drinken om gezond op de been te blijven. Vanuit de geneeskunde wordt altijd al gesproken dat we voldoende water moeten blijven drinken om sneller te genezen.
Als we naar onze prachtige gewassen gaan dan is goed gietwater de basis van goede groei. Telers hebben niet voor niets grote bassins bij de kassen, om maar een voorraad vers gietwater te hebben. Om voor droge periodes voldoende water te hebben en niet afhankelijk te worden van oppervlaktewater. Ook een omgekeerde omose-apparaat is een uitkomst als er voor een bassin geen plek is.
Voor een aantal teelten, zoals bij ons in de jaarrond chrysanten, is met oppervlaktewater gieten geen probleem. Onze voorregeling (EC), die bestaat uit drain en oppervlaktewater, vullen we aan met bassinwater, waarna we de voedingselementen uit de kunstmestbakken toevoegen. In droge periodes geven we oppervlaktewater bovendoor via onze regenleiding. Het belang van schoon oppervlaktewater is dus ook een prioriteit, daar moeten we met z’n allen goed van bewust zijn.
Het voorjaar van 2023 was erg droog. Dan moet je al vroeg beginnen om zuinig met je bassinwater om te gaan, en dus al bijtijds gaan mengen met oppervlaktewater. Je wilt eigenlijk altijd een gedeelte vers gietwater meegeven, dat komt de groei ten goede en het geeft weinig ballaststoffen en een lage pH. In het voorjaar en zomer geven we veel water; zo’n 20-22 liter per m² per week is geen uitzondering. Dan is bijmengen een must. In het najaar/winter ligt dat op 10-14 liter per m² in onze teelt. In deze periode lukt het goed om het merendeel vanuit het bassin te geven.
Om gewassen van een goede kwaliteit te produceren is goed gietwater onmisbaar. Planten groeien beter, zijn meer weerbaar en vervolgens langer houdbaar.
André van Paassen, chrysantenteler bij Arcadia in De Kwakel