De problemen met de aardwarmtebron in de Overijsselse Koekoekspolder lijken opgelost. “De bron draait weer perfect. We draaien al een paar maanden volle bak zonder problemen”, vertelt komkommerteler André Vahl. Dat is een opsteker, na een zoektocht naar oplossingen voor twee onverwachte complicaties: verstopping door neerslag in de bron en lichte radioactiviteit. Mts. Gebroeders Vahl betrekt de warmte van Aardwarmtecluster BV, die ook aan Kwekerij Voorhof aardwarmte levert. > Lees verder

Beide bedrijven hebben de afgelopen (zachte) winter 80 tot 85% van hun warmtebehoefte uit de bron gedekt. Projectdirecteur Radboud Vorage: “We hebben een aardlaag aangeboord, waarin van nature zout water voorkomt. Daardoor slaan zout en lood, dat in de ondergrond zit, neer en ging het terugpompen van water niet goed meer. Bovendien bleek het lood een klein deel van een licht radioactieve isotoop te bevatten.”
De oplossing voor de klontering is bedacht samen met Well Engineering Partners (WEP) uit Hoogeveen. “We gebruiken nu twee middelen: eerst een soort gootsteenontstopper en daarna een middel dat klontering voorkomt, afkomstig uit de gas- en oliewinning”, vertelt hij. “De lichte radioactiviteit blijkt geen probleem zolang de installatie gesloten blijft. Het vergde wel een extra vergunning.”
De ervaringen zijn gedeeld binnen het Platform Geothermie, dat de tien eigenaren van aardwarmtebronnen verenigt. “We hebben hier veel van geleerd, met name op het gebied van neerslagprocessen, de manieren om klontering te voorkomen en hoe veilig om te gaan met van nature aanwezige radioactieve stoffen.”

Tijs Kierkels