Op 22 september 2017 opende Rijkswaterstaat onder grote belangstelling de deuren van de proeftuin Achteroever Wieringermeer. Drijvende tuinbouw in combinatie met de kweek van de Chinese wolhandkrab biedt mogelijk nieuwe economische kansen.

In de proeftuin in Wieringermeer experimenteren publieke en private partners op een boerderij van 20 hectare met nieuwe verdienmodellen. De proeftuin richt zich op drie economische kansen: zilte teelt, kweek van Chinese wolhandkrab en ichtyoponics: drijvende teelt in combinatie met visteelt (karpers). In een aantal bassins, gevuld met zoet of zilt water, wordt onderzocht hoe de productieprocessen zo optimaal en duurzaam mogelijk ingericht kunnen worden. Daarbij worden zoveel mogelijk afvalstoffen opnieuw gebruikt.

Van gft-afval tot vis, krab en sla

De ontlasting van de vissen is bijvoorbeeld een grondstof voor de teelt van sla. Het afval van de sla is weer voedsel voor de larven van de Black Soldier Fly, die in de boerderij van de proeftuin worden gekweekt onder led-licht. Net als ander gft-afval, dat van elders wordt aangevoerd. De eiwitrijke larven van de tropische vlieg worden gevoerd aan de karpers en Chinese wolhandkrabben. De wolhandkrab is een delicatesse in de Chinese keuken en wordt voornamelijk door Chinezen gegeten.
De karpers woelen in de bodem waardoor voedingsstoffen naar boven komen. Die worden door de sla opgenomen. Bijkomend voordeel van de drijvers of ‘eilandjes’ die voor de slateelt gebruikt worden, is dat het aalscholverprobleem vermindert. De vissen zwemmen er onder, waardoor de vogels niet bij hun prooi kunnen.
Volgens Edwin van Straten van Zilt Proefbedrijf biedt de zilte teelt van groenten – er wordt onder meer getest met sla en aardbeien – voordelen op het gebied van de smaak: “Aardbeien worden zoeter, sla smaakt intenser.”

Zoet en zilt water beter benutten

“Alles wat in deze proeftuin gebeurt grijpt in elkaar”, zegt Roel Doef van Rijkswaterstaat in het Noordhollands Dagblad. “Wij zijn eigenlijk bezig met een zoektocht naar manieren om schoon, zoet water dat wordt afgevoerd naar de Afsluitdijk en zout kwelwater in de grond beter te benutten.” Achteroever Wieringermeer is een project van Rijkswaterstaat, Deltares, Meromar, Zilt Proefbedrijf (Texel) en Sportvisserij Nederland. Het project ontvangt subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincie Noord-Holland en loopt tot eind 2018. Dan moet blijken welke onderdelen economisch rendabel zijn.

Bron: Rijkswaterstaat, Noordhollands Dagblad.






ACHTEROEVER WIERINGERMEER from InfoMil on Vimeo.

Gerelateerd