Het Innovative GreenHouse (IGH) in Toyohashi City is er in geslaagd om voor het eerst met traditionele Japanse vleestomaten een productie van 50 kg per m² te bereiken in een hightech-kas. Het betreft een onderzoeksproject van Science Maak Corporation, dat is gestart in 2012. Het resultaat kwam tot stand met de hulp van verschillende Nederlandse bedrijven.
De Japanse tuinbouw bevindt zich in een ontwikkelingsfase als het gaat om hightech glastuinbouw. Vooral met de traditionele Japanse vleestomaat, ofwel roze tomaat, werd in de praktijk, noch in onderzoek eerder een productieniveau van 50 kg per m² bereikt. Japanse tomatenkwekers zijn van oudsher gericht op smaak, die de voorkeur van lokale consumenten geniet. De Japanse tomaten hebben echter een veel lager productieniveau in vergelijking met de Europese rassen.
De gemiddelde tomatenproductie in Japan is ongeveer 20 tot 25 kg per m². Met behulp van Nederlandse technologie willen de telers hun productie verhogen en investeren daarom in toenemende mate in hydrocultuur systemen, klimaatinstallaties, vernevelsystemen, CO2-dosering et cetera. Die technologie is nodig om de uitdagende klimaatomstandigheden in de Japanse zomer het hoofd te bieden. De zomer begint vanaf juni-juli met regenachtige weken en brengt vaak warm en vochtig weer, waardoor de tomatenplanten moeilijk in goede conditie te houden zijn.
Semi-gesloten kas
Doel van het IGH-project is een hogere productie te bereiken met een lagere energie-input per kilo tomaat. De proefopstelling bestaat uit een 1.000 m² grote semi-gesloten kas. Om de hete zomers te overwinnen heeft de kas inwendige schermen en buitenschermen, pad & fan koeling en een warmtepomp voor koeling en verwarming. Ook is de kas uitgerust met vernevelaars. Om energie te besparen in de winter, is een dubbellaags (diffuse) ETFE foliebedekking gebruikt. De buitenlucht wordt geconditioneerd en met kaslucht gemengd en via luchtslangen onder de goten naar de kas gedistribueerd. Hiervoor is de kas uitgerust met Nederlandse technologie.
Zo wordt de kas bestuurd met de iSii klimaatcomputer van Hoogendoorn. Daarnaast zijn klimaatsensoren, PAR-sensoren, planttemperatuur sensoren en Aquabalance (schaal met afvoermeting) geïnstalleerd om een beter begrip te krijgen wat er in de kas gebeurt op plantniveau. Andere Nederlandse leveranciers van het IGH-project zijn Van der Knaap met Forteco kokosmatten en Van Iperen met hoogwaardige meststoffen.
De resultaten
In het eerste jaar bereikte het onderzoeksteam, terwijl het bijna geen ervaring had met het telen van tomaten, al tot een verkoopbare productie van 41,49 kg per m². Vele gesprekken met de research-leden, adviseurs en telers volgden. In het tweede jaar werd voor het eerst het doel bereikt met een productie van 50,6 kg per m². Deze opmerkelijke prestatie werd groot gebracht door kranten en tv-nieuwszenders. Voor het derde onderzoeksjaar zijn de tomaten in december 2014 geplant en wil het team een nog beter resultaat bereiken.
Bron/beeld: Hoogendoorn