Elstgeest Potplanten is genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs op het thema circulariteit. Met name voor het nieuwe plantenconcept Natural Gift, waarin geen plastic voorkomt. Ook bij de productie is het bedrijf ver met circulariteit. Ze filteren en recyclen teeltwater, besparen op meststoffen en zijn ver met het uitfaseren van veen in het substraat.

De hoofdteelt van Elstgeest Potplanten uit Nieuwe Wetering is dieffenbachia. Van de in totaal ruim één miljoen planten die jaarlijks het bedrijf verlaten, is 80% een luchtzuiverende dieffenbachia. Met vijf potmaten en zo’n twintig soorten, is het assortiment van de producent ongekend breed. Daarnaast teelt Elstgeest meer dan vijftien soorten groene hangplanten en de bijzondere orchidee ludisia.

Pakkend verkoopconcept

Rondom elke productgroep heeft het bedrijf een pakkend verkoopconcept ontwikkeld. De meest recente is Natural Gift, een circulair productconcept voor dieffenbachia. Operationeel directeur Rob Wubben: “Daarvoor gebruiken we een biologisch afbreekbare pot van papierpulp met een beschermende coating. Het label is gemaakt van stone paper, een restproduct van steengroeves. Het stokje is van bamboe en de trays zijn van karton. We leveren ze standaard 100 procent plasticvrij en alles is biologisch afbreekbaar. Op verzoek van de klant is meermalig fust ook mogelijk.”

Werken aan verbetering

Het concept is afgelopen najaar geïntroduceerd. Zo’n 5% van de dieffenbachia’s gaat inmiddels weg onder het nieuwe label. Aan het eind van het jaar moet dat minimaal 10% zijn. Ze gaan voorlopig nog naar vier afnemers, met name tuincentra-ketens.
“De markt zal bepalen hoe groot dit gaat worden. We gaan niet duwen, maar hopen dat afnemers uit zichzelf opnieuw gaan bestellen. En dat gebeurt gelukkig ook.” Een biologisch afbreekbaar alternatief voor de plastic pot was de grootste uitdaging binnen het concept. “We hebben daar anderhalf jaar proeven mee gedaan. Deze pot is voldoende stevig om er de markt mee op te gaan, maar we werken nog aan verbetering.” Het ontbreken van stevige, passende potten is ook de reden dat Elstgeest bij andere producten nog vasthoudt aan plastic.

Klaar voor nullozing

Elstgeest teelt op betonvloeren. Een drainagesysteem vangt het overtollige teeltwater op. Na ontsmetting is dat weer geschikt voor hergebruik. “Toen de overheid nullozing verplicht stelde, waren wij er al zo goed als klaar voor. Met slechts een kleine investering konden we daaraan voldoen. We investeren al jaren in duurzaamheid en circulariteit. Niet alleen omdat of wanneer dat moet, maar ook proactief, omdat we er zelf al vroeg het belang van inzagen en de markt er inmiddels ook om vraagt. En als je dat geleidelijk doet, vallen de investeringen best mee.”

Gescheiden afvalstromen

Tijdens het productieproces worden zo’n beetje alle afvalstromen gescheiden en veel gaat een recycle-traject in. Zoals karton, ijzer, folie, kweekpotten en groenafval. Het substraat dat het bedrijf gebruikt, bevat al veel minder veen dan voorheen. De alternatieve grondstoffen zijn circulair en hernieuwbaar. “Het aandeel veen is al behoorlijk afgenomen maar het is best een zoektocht om de juiste alternatieven te vinden die de kwaliteit geen kwaad doen.”
Elstgeest zoekt ook naar een duurzamere manier van verwarmen. Nu staat er nog een gasgestookte ketel. Wel wordt ook de warmte gebruikt die vrij komt van de WKK-installatie. Voor de gewasbescherming zet het bedrijf primair biologie in, waar nodig corrigeren ze met middelen die de biologie zoveel mogelijk in stand houden.

Actiever uitdragen

Wubben zegt verrast te zijn dat het bedrijf is aangedragen voor de Themaprijs Circulariteit van de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Het is voor ons niet meer dan logisch wat we doen. Ik denk dat veel bedrijven in de sector echt al op de goede weg zijn, alleen zijn ze zich daar onvoldoende bewust van en dragen ze het niet actief uit. Met ons circulaire plantenconcept doen wij dat wel. Dat zal dan ook de reden zijn dat we genomineerd zijn. We zijn er heel blij mee en trots op. Alleen de nominatie zien we al als een grote eer en blijk van waardering voor hoe wij bezig zijn. Het is heel goed dat circulariteit met deze themaprijs meer aandacht krijgt. Hopelijk werkt het inspirerend voor andere ondernemers.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Mario Bentvelsen