Paprikatelers hebben de laatste jaren veel te stellen met verwelking en plantuitval door Fusarium. Rolf Vijverberg kreeg er in 2023 mee te maken. Met de gestabiliseerde waterstofperoxide Oxiline-50 en goede begeleiding door de leverancier kreeg hij de uitbraak binnen enkele weken onder controle. “Het product, goed gebruiksadvies én de doseerstrategie bepalen samen het resultaat”, zegt de teler.

Veel tuinbouwbedrijven gebruiken waterstofperoxide om organische verontreinigingen in gietwater, leidingen en druppelaars zoals biofilm af te breken en leidingen en druppelaars schoon te houden. Dat is goed voor de hygiëne en waarborgt een gelijkmatige waterafgifte. Het brengt ook meer zuurstof in het water, wat gunstig is voor een vitaal, goed functionerend wortelmilieu.

Lange ervaring

Paprikateler Rolf Vijverberg uit Berkel en Rodenrijs geeft al jarenlang waterstofperoxide mee aan zijn gietwater. Op zoek naar een betere kosten/batenverhouding beproefde hij samen met collega’s in 2020 een aantal nieuwe producten, waaronder Oxiline-50 van Cleantechnics BV. In België is dit product verkrijgbaar onder de naam Aqua-Clean.
De teler: “De reacties vanuit de praktijk waren dat je daar minder van nodig hebt, omdat het een gestabiliseerde waterstofperoxide is. Bovendien zijn telers enthousiast over de begeleiding vanuit Cleantechnics; Gerard Schepers heeft op dat gebied veel ervaring. Een goed advies zorgt ervoor dat je niet meer of minder gebruikt dan nodig. Wij zijn er in 2021 op overgestapt, tot volle tevredenheid.”

Toch Fusarium

Tot zijn verbazing en schrik kreeg hij in 2023 toch last van Fusarium, dat op veel paprikabedrijven al grote schade had veroorzaakt. “De kiemgetallen liepen op en we zagen hier en daar planten die slap gingen”, blikt hij terug. “Geen idee waar het vandaan kwam of waarom het ineens de kop opstak, maar hadden er mee te dealen. In overleg met Cleantechnics is de dosering direct aangepast, zelfs tot ruim boven de normale onderhoudsdosering. Mede hierdoor hebben we de schade kunnen beperken en de teelt met een goed groeiend gewas af kunnen sluiten.”

Preventief doseerprotocol

In de huidige teelt volgt Vijverberg het preventieve doseerprotocol dat Cleantechnics adviseert. “We starten enkele weken na het planten met de dosering van Oxiline-50”, legt hij uit. “We bemonsteren het water regelmatig. Gedurende de piek van de teelt passen we de dosering verder aan.”
Vijverberg past dit jaar ook een biologisch preparaat toe, dat een antagonistische werking heeft op pathogenen. Het wordt regelmatig verstrekt via aangieten op de mat. “Op die dagen doseren we geen Oxiline-50, zodat het biologisch preparaat zich rustig kan vestigen. Geen van beide producten is zaligmakend, maar samen zorgen ze voor een schoon watersysteem en een gezonde, vitale wortelomgeving.”

Persoonlijke begeleiding

Volgens Gerard Schepers staat het verhaal van Vijverberg niet op zichzelf. “Cleantechnics is nu enkele jaren actief met reinigings- en desinfectieproducten voor glas, teelt- en watersystemen, die we veelal op vraag van de klant ontwikkelen. Een goede, persoonlijke begeleiding van gebruikers en wederverkopers vergroot het rendement van onze producten voor de teler.