Verkoop aan particulieren is één van de belangrijkste pijlers onder Reintjes Bloemen in Veulen: zo’n 60% van de geoogste rozen wordt verkocht via de winkel of de automaat bij het bedrijf. Met name de automaatverkoop is de laatste jaren in opmars: consumenten willen gemak en spelen in coronatijd graag ‘op safe’. Om die reden investeerde de teler onlangs in een verdere uitbreiding van zijn automaat.
Een groot bedrijf, dat is niet besteed aan Twan Reintjes. Hij werkt het liefst zoveel mogelijk mee in de kas. Om die reden koos hij er jaren geleden al voor om zijn bedrijf, dat 7.500 m² telt, niet verder uit te breiden. “We besloten te investeren in onze huisverkoop, die we al tientallen jaren hadden”, zegt de teler. “Niet alleen kun je op deze manier een hogere productprijs realiseren, ook vind ik het gewoon leuk om direct contact te hebben met de consument. Je krijgt meteen feedback op je product en kunt ook heel eenvoudig testen welke cultivars aanslaan. Van ons bedrijf is 4.000 m² ingericht voor de rozenteelt; op dit oppervlak telen we maar liefst tien verschillende cultivars. De overige 3.500 m² is bestemd voor de teelt van snijhortensia’s, maar deze gaan voornamelijk naar de veiling.”
24/7 rozen kopen
Vond de rozenverkoop aanvankelijk plaats in de loods, in 2013 investeerde Reintjes in een aparte winkel. Dit creëerde meer rust, zowel in de verwerking als bij de verkoop. “We hadden ook altijd al een kleine bloemenautomaat, maar in 2018 investeerden we in een groter en geavanceerder exemplaar met 36 verkoopvakken. Dat sloeg aan: consumenten willen gemak en vinden het prettig om 24/7 een bos verse rozen te kunnen kopen. Zij willen langs kunnen rijden op momenten dat het hen uitkomt. Bijvoorbeeld ’s ochtends om 6.00 uur of op zondagmiddag, voordat ze naar oma gaan.”
De coronapandemie gaf de automaatverkoop nog een extra impuls. “Vooral tijdens de lockdowns vonden veel klanten het prettiger om een boeket uit de automaat te halen in plaats van de winkel binnen te gaan. Hierdoor maakten meer mensen kennis met de automaat en bléven ze deze gebruiken. Corona gaf de automaatverkoop echt een impuls; ik schat dat inmiddels veertig procent van onze particuliere verkoop via de automaat loopt.”
Verdubbeling omvang
De automaatverkoop nam een dusdanige vlucht dat Reintjes in de avonduren en op zondagen nauwelijks nog van huis kon. “Ik heb drie professionele bloemistes in dienst, die de boeketten maken, maar moet wel zelf zorgen dat de automaat gevuld blijft. En het laatste jaar kwam het regelmatig voor dat deze grotendeels leeg was, moest ik op zondagen een paar keer per dag bijvullen. Hierbij kreeg ik wel hulp van mijn vrouw Mariet en ook onze drie dochters sprongen regelmatig bij. Omdat we mensen continu voldoende keuze willen bieden en daarnaast ook zelf eropuit willen kunnen, besloten we onlangs te investeren in een uitbreiding van de automaat.”
De omvang van de automaat werd bijna verdubbeld: deze telt nu 70 vakken. Ook is deze geavanceerder. “De nieuwe automaat biedt onder andere de mogelijkheid om bestellingen af te halen. Klanten die een boeket hebben besteld, kunnen met een code een specifiek deurtje openen. Daarnaast heeft deze automaat enkele grotere vakken, waarin we hogere boeketten kunnen plaatsen. Dat misten we bij de andere automaat.”
Terugverdientijd
Reintjes verwacht dat de uitbreiding de automaatverkoop verder zal doen stijgen. “Op die manier moeten we de gedane investering – het gaat toch om twintig- tot dertigduizend euro – binnen enkele jaren kunnen terugverdienen. En ook niet onbelangrijk: wij kunnen nu ook weer dingen ondernemen in de avonduren en de weekenden.”
De teler heeft niet het gevoel dat de automaatverkoop omzet ‘wegsnoept’ van de winkel. “Het is ook een andersoortig, veelal jonger publiek dat je hiermee aanspreekt. Daarbij breid je het tijdsbestek waarbinnen je omzet kunt creëren fors uit. Kortom: de winkel en de automaat versterken elkaar.”
Online verkoop
Reintjes ziet daarnaast de online verkoop toenemen. “Hoewel deze procentueel gezien nog een beperkt percentage van onze omzet bepaalt, zien we hierin wel groeipotentie. Daarom investeerden we onlangs in een nieuwe website en webshop. Maar we bezorgen deze boeketten bij voorkeur zelf, in de directe omgeving. Verzending via een koerier is met bloemen toch lastig, er gaat té vaak iets mis. En dan kunnen we niet de kwaliteit garanderen die we willen bieden.”
Tekst: Ank van Lier, beeld: Laura fotostudio