Twaalf bedrijven en kenniscentra uit Limburg en het Belgische Vlaanderen gaan gezamenlijk technologieën uitwerken teneinde de teelt van fruit en groenten onder glas duurzamer en efficiënter te maken. De partijen krijgen daarbij steun van de provincie Limburg en de provincie Antwerpen. In laatstgenoemde provincie vindt bijna 50 procent van alle glastuinbouw in Vlaanderen plaats.

Het interregionale project met deelnemende bedrijven, kenniscentra en provincies uit Nederland en België draagt de naam GLITCH. GLITCH ontving 2 miljoen euro aan Europese subsidie voor de ondersteuning van nieuwe technologieën in de glastuinbouwsector.

Gebruiksklaar maken

Volgens Antwerps gedeputeerde voor Landbouw en Innovatie Ludwig Caluwé is de oprichting van GLITCH geen overbodige luxe; “Veel nieuwe technologieën zijn nog niet gebruiksklaar”, aldus Caluwé. “Er zijn nog tal van aanpassingen nodig voordat ze volwaardig kunnen functioneren op een bedrijf.” De provincies besloten daarom dat zij de nieuwe technologieën vanaf het punt van ontwikkeling willen volgen.

Universiteiten

De provincies Limburg en Vlaanderen gaan daarom samenwerken met twaalf Belgische en Nederlandse partners, waaronder de universiteiten van Antwerpen en Gent. De centra bekijken innovaties rond energieverbruik, CO2-uitstoot en een efficiënte benutting van hulpbronnen. De focus van het onderzoek ligt op de teelt van aardbeien, sla, tomaten en komkommers.

Zeldzame samenwerking

Volgens Caluwé is de een samenwerking voor innovatie over de grenzen heen zeldzaam in de land- en tuinbouwsector. “Maar dat betekent niet dat een dergelijke samenwerking niet waardevol is”, geeft Caluwé aan. “Integendeel; onze Nederlandse collega’s beschikken over heel wat technologische bagage. Door het bundelen van onze krachten komen we ongetwijfeld tot mooie innovaties die wel direct inzetbaar zijn in de praktijk.”

Bron: Belga.





Gerelateerd