In Europa onderzoeken steeds meer landen de mogelijkheid om schaliegas te winnen. AgroEnergy bekeek de mogelijke impact hiervan en concludeert dat de Nederlandse glastuinbouw op korte termijn niet hoeft te rekenen op verlaging van de gasprijs.
Dit staat in contrast met de Verenigde Staten, waar schaliegas in 7 jaar heeft gezorgd voor een productiestijging van bijna 200 miljard m3 per jaar (ofwel 2,5 keer de Nederlandse jaarproductie). Echter, dit gas wordt volledig in eigen land verbruikt. In Europa zijn er nog geen succesvolle boringen naar schaliegas gedaan, en daar ziet het op korte termijn ook niet naar uit. Het idee dat winning van schaliegas voor een aardverschuiving in het energielandschap zal zorgen, is ongegrond, zo schrijft AgroEnergy in een whitepaper over dit onderwerp.
Maatschappelijk ongewenst
Alleen in Polen en Groot-Brittannië is tot nu toe geboord. In de meeste andere Europese landen vindt men het maatschappelijk ongewenst om naar schaliegas te boren. In Nederland heeft minister Kamp
besloten dat we de komende 5 jaar geen schaliegas voor commerciële doeleinden zullen winnen. Mochten andere Europese landen om ons heen wel naar schaliegas gaan boren dan zal dit gas net als in Nederland voor verlenging van hun eigen gasvoorraad zorgen of voor eigen gebruik zijn. De vondsten die men in Engeland en Polen doet, zijn nog te weinig om invloed te hebben op hun importbehoefte en zorgen dus niet voor een overschot van Russisch of Noors gas.
Nauwelijks export
De Verenigde Staten beschermt de eigen gasproductie en stond export tot op heden nog nauwelijks toe. Wel wordt er nu langzaam gewerkt aan exportterminals, alleen is het de vraag of Europa daarvan zal profiteren. Het ligt meest voor de hand dat dit gas naar Azië zal gaan, waar de gasprijzen hoger zijn dan in Europa en waar de energiebehoefte de komende jaren door de economische groei nog flink toeneemt.
De ‘grote joker’
Volgens AgroEnergy is Argentinië de ‘grote joker in het schaliegasspel’. Dat land heeft op dit gebied heel veel potentie, het huidige boorprogramma loopt goed, is daarmee potentieel een grote exporteur. Als deze ontwikkeling zich doorzet, kan Argentijns gas dat vloeibaar wordt gemaakt (LNG) op lange termijn zorgen voor een wereldwijde daling van de gasprijs. Schaliegas is overigens niks anders dan gewoon aardgas, het zit alleen op een andere plek. Schaliegas is moeilijker te winnen dan aardgas, doordat het op grotere diepte zit opgesloten in ontelbaar veel mini-gasreservoirs in hardere bodemlagen.
Bron: AgroEnergy.