Buxus wint langzaam weer terrein. De buxusmot houdt zich gedeisd en de consument durft het weer aan. Buxusteler Piet Smits uit Hazerswoude is na ruim vijf maanden best tevreden over de afzet dit jaar. Smits: “De handel kwam later op gang door de aanhoudende kou, maar loopt ook langer door. Als we dit weer houden, blijft het tot de zomervakantie goed.”
Het areaal van de Nederlandse buxusproductie is drastisch gekrompen tijdens de mottenplaag. Die zette het product in een slecht daglicht. Kaalgevreten planten werden geruimd en de vraag naar nieuwe was minimaal. De productie kromp met 70%. ‘PietBuxus’ bleef doorgaan. Zijn volharding werd beloond; de markt herstelt weer. “Vraag en aanbod zijn nu redelijk in balans. Eind april kwam de vraag goed op gang. Later dan normaal − want het was in heel Europa nog lang koud − maar ook de productie was vertraagd door het weer. Tot vorige week hebben we nog kluitgoed geleverd, normaal zou dat in deze periode allang gedaan zijn. Op pot verkopen we buxus jaarrond, dus we hebben nog zeven maanden te gaan. Het is nog te vroeg om van een goed jaar te spreken, maar de start was prima en we kunnen duidelijk merken dat er weer positief gekeken wordt naar buxus.”
Minder motten, goed beheersbaar
Smits verkoopt 10% van zijn planten aan particulieren. Hij hoort daar bijna nooit meer over schade door de buxusmot. Wat er op de exportbestemmingen gebeurt, dat hoort hij niet van zijn klanten. “Met de krimp van de teelt en van de aanplant in tuinen, zijn er ook minder motten. Met de biologische gewasbeschermingsmiddelen die er zijn, zijn die goed te beheersen,” zegt Smits. Zelf heeft hij er nooit last van gehad. “De kwaliteit is ook dit jaar weer prima. Er was geen uitval door ziektes of plagen. We vragen een wat hogere prijs om de gestegen kosten te dekken, daar wordt niet moeilijk over gedaan. Maar toch is onze marge nog altijd mager, zeker voor planten die hier vijf of tien jaar gestaan hebben.”
Aanpoten met ervaren mensen
Op het moment heeft Smits het druk met het uitplanten van jonge buxus, het verwijderen van onkruid, bemesten, uitleveren en de verkoop in de kas. Voor snoeien is het nu te warm. “We werken met hetzelfde team als de voorgaande jaren. Het is wel wat drukker, maar ik werk liever wat harder met ervaren mensen, dan er nieuwe medewerkers bij te zoeken, die alles nog moeten leren. Als we tot de zomervakantie geen hittegolven krijgen, zal het lekker druk blijven. Daar hoop ik op.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Michel Heerkens