‘Mijnheer, als u alvast de app downloadt en zich registreert, installeren wij uw nieuwe ketel en kom ik later bij u terug.’ Na veertien jaar was de oude verwarmingsketel aan vervanging toe. Het nieuwe apparaat is compacter, energiezuiniger en gebruiksvriendelijker; uiteraard mede door de hedendaagse mogelijkheden van de app en de snelle opkomst van sensoren. Die ontwikkelingen op gebied van teelttechniek staan centraal in Onder Glas van maart. Die editie verschijnt op donderdag 16 maart.

Alles is te meten, zo lijkt het meer en meer: in huis (‘dit apparaat heeft afgelopen jaar 3.452 kopjes koffie verzorgd’), in de auto (‘we gaan uitlezen waarom de motor regelmatig afslaat’), maar vooral ook in de glastuinbouw. Sensoren en apps zijn afgelopen twee jaar immers de meest gepresenteerde noviteiten op de pagina Productnieuws van Onder Glas.

Nauwkeurig meten, sneller weten

Dit relatief goedkope technische vernuft biedt telers nieuwe mogelijkheden en welkome handvatten in het streven naar hogere productie en kwaliteit, naar besparing in arbeid en energie. Nauwkeuriger meten leidt tot nog sneller weten. Uitdaging is wel op welke manier en met welk ‘compatibel’ systeem al die informatie – de big data van het eigen bedrijf – wordt gecombineerd en vertaald naar teeltadviezen en aanpassing van de teeltwijze. Want welke rol spelen het eigen inzicht en de jarenlange ervaring – de spreekwoordelijke groene vingers – in dat veranderingsproces?

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Tijdens de beurs HortiContact zat ik aan tafel met twee ervaren en zeer gerespecteerde tomatentelers. Buiten was het koud, maar de zon scheen volop. Waar de een aangaf het scherm op deze heldere dagen in een keer open te trekken, om temperatuurverschillen te voorkomen, kiest de ander ervoor om eerst een kier te trekken, stapsgewijs te openen en tussentijds te meten. Nieuwe mogelijkheden op gebied van meet- en regeltechniek geven de teler sneller informatie, vaak ook unieke cijfers en signalen, maar de interpretatie daarvan en vertaling naar de eigen praktijk is en blijft de persoonlijke verantwoordelijkheid van de teler of teeltmanager.
De temperatuur op mijn werkplek wordt inmiddels automatisch geregeld, maar het voorjaarszonnetje heeft ook zijn invloed. Toch handmatig maar een graadje lager: geweldig een ‘slimme ketel’, maar de eindbeslissing neem ik zelf.

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd