Het PLANtAR project ontwikkelt micro-elektronica voor ultra-goedkope, biologisch afbreekbare Internet of Things sensoren. Grootschalige toepassing daarvan maakt het mogelijk om met hoge dichtheid sensoren in te zetten in de tuinbouw.
Met veel data kunnen slimme algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie, betere managementadviezen geven voor precisie toepassingen. Inmiddels heeft WUR Glastuinbouw prototypen voor EC, CO2 en bladnat in een komkommerteelt getest, evenals een elektronische neus voor Botrytis in tomaat onder praktijkomstandigheden. De CO2-sensor, met een groot meetbereik, is ook getest voor de champignonteelt en inmiddels voor demonstratie bij een champignonteler geïnstalleerd.
Vroegtijdig alarm bij gewenste gietbeurt
Een bodemvochtsensor, bedoeld om biologisch afbreekbaar te zijn, is onder lab-omstandigheden getest en gekalibreerd voor verschillende bodemtypen. Onlangs is een demonstratie daarvan bij een potplantenteler in Noord-Brabant gestart, waar ook het adviessysteem zal worden gedemonstreerd dat de teler vroegtijdig zal alarmeren wanneer een gietbeurt gewenst is.
PLANtAR is een Europees Penta project, in Nederland gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. Ook de provincie Gelderland draagt bij, welke via het OnePlanet Research Center innovaties op het gebied van chip en digitale technologie voor een duurzame toekomst in voedsel, landbouw en gezondheid stimuleert.
Tekst: Jos Balendonck