Chrysantenkweker Philip van Steekelenburg uit Kwintsheul (Z-H.) is een enthousiaste gebruiker van het biologische middel Serenade. “Met ons hoofdras Feeling Green Dark snijden we structureel zwaardere stelen. Daarmee betaalt het middel zich dubbel en dwars terug.”
‘Een hoop beloftes, maar weinig bewijs dat ze ook echt werken…’ Dat was de eerste gedachte die Van Steekelenburg had toen hij begin vorig jaar door Bayer benaderd werd om een proef uit te voeren met het biologische middel Serenade. “Biologische middelen zijn een mooie ontwikkeling. Maar de werking is doorgaans minder dan die van chemische middelen. Er moet voor mij wel een duidelijke meerwaarde zijn voor het gewas, want anders zitten we mekaar een beetje voor de gek te houden”, vertelt de chysantenkweker in zijn bedrijfskantine. Uit nieuwsgierigheid pakte hij het verzoek van Bayer toch op en raakte hij gaandeweg het seizoen steeds enthousiaster over het middel…
Hoofddoel van de proef was om het effect van Serenade op de wortelvorming van de plant te signaleren en te registreren. “De bacterie in Serenade hecht zich aan de wortels en breidt zich daarna verder uit met de groei van de wortels. Schadelijke bodemschimmels krijgen daardoor minder kans om zich aan de wortels te hechten. Dat moet uiteindelijk leiden tot een gezondere en beter ontwikkelde wortelkluit”, zo legt Van Steekelenburg het werkingsprincipe uit. Daarnaast heeft de bacteriestam (Bacillus amyloliquefaciens, QST 713) ook nog een groeibevorderende werking, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en het zelfverdedigingsmechanisme van de plant wordt geactiveerd. “Samengevat moet dit leiden tot sterkere en gezondere planten die uiteindelijk ook grotere, zwaardere stelen geven”, zo schetst hij het ‘gewenste plaatje’.
Middenpad-effect
Om een reële, praktijkgerichte vergelijking te kunnen maken, startte de chrysantenkweker in het voorjaar met de proef. Daarbij werd voorafgaand aan de nieuwe planting, de helft van de grond met Serenade behandeld. “Omdat we normaal gesproken twee vakken per week planten, kwam dat neer op één kap mét en één kap zonder Serenade. Daardoor bleef de proef mooi overzichtelijk en was de kans op fouten minimaal”, zo blikt Van Steekelenburg terug. Om de bacteriën in Serenade de kans te geven zich te vermeerderen, werden bij de tweede planting (op dezelfde locatie) weer dezelfde kappen wél en niet behandeld.
Na de eerste teeltronde was er volgens de kweker nog geen wezenlijk verschil in wortelontwikkeling en lengtegroei zien. Maar daarna ontstonden er geleidelijk aan zichtbare lengteverschillen tussen de wel en niet behandelde vakken. “De eerste verschillen zagen we langs het middenpad. Normaal gesproken staan hier vaak minder zware bloemen, maar na toepassing van Serenade was er geen enkel verschil meer te zien met de rest van het vak. Daar waren we toen echt wel verbaasd over”, zo weet Van Steekelenburg nog goed. Terugblikkend vermoedt hij dit ‘middenpad-effect’ vooral het gevolg is van de hogere dosering Serenade op die plek, omdat de laatste restjes in de tank vaak daarop weggespoten worden. “Voor ons was dit hoe dan ook het eerst signaal dat Serenade daadwerkelijk zwaardere stelen kan geven.”
Zwaardere stelen
Na de goede resultaten in de proefperiode (van 2 x 10 weken) is Van Steekelenburg helemaal overgegaan op Serenade. En die resultaten bleven onverminderd goed. Om zijn bevindingen te staven en te onderbouwen, vergeleek hij de productiecijfers met voorgaande jaren en bleken de Serenade-behandeling structureel zwaardere stelen te geven. “Bij Feeling Green Dark zaten we gemiddeld altijd rond de 75 gram per steel, maar vorig jaar is dit – na toepassing van Serenade – gestegen naar 80 tot 85 gram. Daarmee heeft het middel zich dubbel en dwars terugbetaald.” De chrysantenkweker erkent dat jaarinvloeden misschien ook een rol spelen bij het verschil in steelgewicht, maar die invloed is volgens hem nooit zo groot dat ze het structurele verschil in steelgewicht kunnen verklaren. “Serenade heeft hoe dan ook een positieve rol hierbij gespeeld”, zo is zijn overtuiging.