Guido Vollebregt heeft in samenwerking met groentesnijderij Snijpunt een nieuw soort paprikapoeder ontwikkeld. Het poeder wordt gemaakt van paprikasnippers die anders worden weggegooid omdat ze een ‘verkeerde’ vorm hebben. “Ik schrok van de hoeveelheid goede groenten die in de tuinbouwsector worden weggegooid”, zegt de student Tuinbouw & Agribusiness.

“Dat was voor mij ook de reden om een afstudeeropdracht aan te nemen bij Snijpunt in De Lier”, zegt Vollebregt. “Het is niet zozeer mijn ambitie om het probleem op te lossen, maar meer om te laten zien dat er op het gebied van restproducten grote kansen liggen.”

Betere smaak

“Mijn paprikapoeder is niet alleen gemaakt van restproducten, hij smaakt ook beter dan het poeder dat in de supermarkt te koop is”, aldus de Naaldwijkse student. “De paprikapoeders in de supermarkt worden gemaakt van langwerpige paprika’s die geteeld worden met zo veel mogelijk vruchtvlees en zo min mogelijk water. Het poeder dat ik met Snijpunt heb ontwikkeld is gemaakt van de welbekende blokpaprika. Dat is uniek voor paprikapoeders en levert een betere smaak en geur op. Daarbij is deze variant duurzaam.”

Introductie

Vollebregt lanceerde zijn paprikapoeder begin mei op de ‘World Disco Soup Day’, een wereldwijd evenement tegen voedselverspilling. De student presenteerde het nieuwe product in BlueCity Rotterdam -het voormalige tropisch zwembad Tropicana- en kreeg direct positieve reacties.

Enthousiaste reacties

“Het was een groter succes dan we van tevoren zelf dachten”, geeft Vollebregts toe. “De mensen vonden het in eerste instantie een ‘leuk’ idee, maar nadat ze het poeder hadden geproefd, werden ze heel enthousiast! Ze wilden direct een pot meenemen en vroegen hoe wij het hadden ontwikkeld. Ik heb al vragen van retailbedrijven die mijn poeder in de winkel willen verkopen.”

Te koop

Het paprikapoeder van Vollebregts en Snijpunt is op dit moment te koop bij Boeregoed en Poelier Straathof. Wat er verder gaat gebeuren weet Vollebregt nog niet: “Ik richt me eerst op mijn afstuderen, daarna zien we wel. Maar Snijpunt is 18 jaar geleden ook ontstaan uit een afstudeeropdracht, dus wie weet!”

Bron: Het Hele Westland. Foto: Rolf van Koppen.

Gerelateerd