Filosoferend over het wortelmilieu, het thema van de augustus-editie van Onder Glas, maakte een gerespecteerde relatie onlangs de vergelijking met Dafne Schippers. Waar de atlete, mede vanwege het succesvolle WK atletiek, weer volop in de belangstelling stond, mag het wortelmilieu zich gelukkig prijzen met groeiende aandacht binnen de sector. Maar de vergelijking was veel specifieker.

‘De wortels van de plant zijn te vergelijken met de voeten van Dafne; iedereen kijkt naar haar benen, maar die kunnen haar alleen naar de overwinning brengen als de schoenen niet knellen en ze geen last heeft van fysieke ongemakken aan tenen, nagels of zool. Voetverzorging is een voorwaarde voor prestatie. Daar zal de atlete zelf ongetwijfeld de nodige aandacht aan besteden, maar wij als toeschouwers weten daar niets van en kunnen het ook niet zien. Zo is het ook met planten; we kijken naar wat we zien, maar wat we niet zien is zeker zo belangrijk.’

Spijsvertering

Uiteraard gaat de vergelijking tussen mens en plant maar ten dele op. Een plant voedt zich immers ook nog eens via de wortels. Wortels zijn dus voet en mond tegelijk en dat is weer complexer dan de werking van het menselijk lichaam. Feit is dat het lastig waar te nemen is of het wortelmilieu in orde is. Daar dringt de vergelijking met onze spijsvertering zich op. Alles wat zich in dat proces afspeelt, is grotendeels onzichtbaar en slecht te monitoren.

Sensoren

Dat geldt ook voor het wortelmilieu, maar technische vernieuwingen dienen zich meer en meer aan. Essentieel daarbij is de opmars van sensoren. De waterkwaliteit kan steeds beter worden gemeten. Middels sensoren kunnen substraattelers nauwgezet volgen wat er in de mat gebeurt en daar hun watergift op afstemmen, zo is in diverse artikelen van de nieuwe Onder Glas te lezen. Daarnaast hebben de eerste potplantentelers de meerwaarde van metingen ontdekt. Watergift op gevoel, gaat de komende jaren plaatsmaken voor automatisch en objectief water geven.
Op het moment dat sensoren ook inzicht geven in de overige processen die zich afspelen in het wortelmilieu en de mogelijke aanwezigheid van organismen, kunnen telers weer nieuwe, belangrijke stappen zetten richting Olympische roem.
De augustus editie van Onder Glas met als thema Wortelmilieu verschijnt op donderdag 17 augustus.

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd