Kwekerij Duynplant in Honselersdijk is gespecialiseerd in de groene potplant Zamioculcas. Deze sterke planten met glanzende donkergroene bladeren hebben nagenoeg geen chemische middelen meer nodig. Martin van Duijn was in 1995 een van de eerste telers van deze populaire plant. Verder is er op de vestiging in Honselersdijk veel gebeurd op energiegebied. Dat laat hij graag zien tijdens Kom in de Kas, komend weekend op zaterdag 1 en zondag 2 april.
Het meest in het oog springend bij Duynplant is de enorme reductie van het gebruik van fossiele energiebronnen. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting meer. Van de energie komt 65% van aardwarmte en 35 procent van WKK’s. Bedrijven in tuinbouwgebied Harteveldlaan kunnen gebruik maken van twee aardwarmtebronnen. Van Duijn is samen met negen andere telers deelnemer aan aardwarmteproject Nature’s Heat. Er wordt water van 85ºC omhoog gepompt vanuit een diepte van 2.500 meter. De tien deelnemers bespaarden samen 54 miljoen kuub gas in vijf jaar tijd. “Dit hebben we kortgeleden gevierd.”
WKK-cluster en zonnepanelen
De teler vormt samen met drie andere telers, waaronder een rozenteler een WKK-cluster. Samen hebben ze drie WKK’s met een totaal vermogen van 9 MW. Het rozenbedrijf gebruikt de elektriciteit voor de belichting. De drie omringende telers gebruiken de warmte. Als het prijstechnisch niet interessant is om de WKK’s te laten draaien, wordt het gebied gevoed door aardwarmte.
Op het schuurdak liggen 360 zonnepanelen. “Met de zonnepanelen zijn we, net als de aardwarmte, vijf jaar geleden begonnen. De reden hiervoor is dat we ‘s zomers de lucht bevochtigen met een hogedruknevel installatie. Juist midden in de zomer, als we veel stroom nodig hebben voor de luchtbevochtiging, schijnt de zon vaak. In het voor- en najaar wekken we de helft van de benodigde energie op met zonnepanelen. In de winter komen we stroom tekort.”
Kom in de Kas
Op zaterdag 1 en zondag 2 april vindt de landelijke open dag Kom in de Kas plaats. In het Westland is dit op de Harteveldlaan in Honselersdijk, waar in elf kassen vooral veel potplanten te zien zijn, maar ook kwekerijen met perkgoed, paprika en aubergine. Vooraan ligt tropische plantenkwekerij Fachjan met palmen tot tien meter hoog. Helemaal achterin ligt Duynplant. Bezoekers zien daar niet alleen de twee soorten Zamioculcas planten, maar horen ook hoe dit bedrijf er alles aan doet om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken.
Het is voor de potplantenteler de tweede keer dat hij meedoet. “Zelf houd ik niet zo van publiciteit. Maar ik vind het wel belangrijk om als sector te laten zien dat we het goed doen. Dat we geen grote verslinders van fossiele energie zijn, biologisch werken en recyclen.”
Zamioculcas
Tijdens Kom in de Kas zet de grootste en modernste locatie van kwekerij Duynplant de deuren open voor bezoekers. Het bedrijf teelt twee soorten Zamioculcas: de algemeen gekweekte Zamioculcas zamiifolia en de speciale Zamioculcas ‘Zenzi’.
De ‘Zenzi’ is een stuk compacter dan de gewone. Waar bij de standaard planten de bladafstand aan de steel varieert tussen de 2 en 4 cm, is deze bij de special maar een 0,5 tot 1 centimeter. De plant groeit ook niet zo snel uit.
Van Duijn: “Onze meest verkochte planten – in een 14 cm pot – verkopen we tussen de 40 en 50 cm hoogte. De standaard soort leveren we in potmaten van 14 tot aan 37 cm doorsnede en van 55 tot 150 cm hoog”, vertelt de teler trots over zijn bijzondere planten. Hij heeft het kwekersrecht voor Europa van de ‘Zenzi’. “De aantallen heb ik in vijf jaar tijd langzaam opgebouwd van 30.000 stuks in het eerste jaar naar nu 120.000 stuks.”
Op de andere locatie in De Lier teelt hij zeven verschillende soorten groene planten: cordyline, twee soorten dracaena, aglaonema, polyscias en livistona. Bij elkaar is het totale bedrijf 4,2 ha groot.
Milieuvriendelijk
De teler noemt de zamioculcas een echte wereldplant. “Er komt bijna geen beestje in.” Drie jaar geleden heeft hij voor het laatst chemisch ingegrepen. De plant heeft volgens hem sowieso weinig gewasbeschermingsmiddel nodig. Voor de andere gewassen op de locatie De Lier geldt dit minder. “Ook wat we daar doen, gebeurt zoveel mogelijk biologisch. Op dit moment hebben we geen luis, trips en spint.”
Kortgeleden hebben we ons waterbassin vergroot tot 12.000 m³, zodat we geen ander water nodig hebben zoals leidingwater.” Van Duijn voldoet aan de regels van 2025 als het gaat om het veengehalte van de potgrond. Hij heeft 35% niet-veen in de potgrondmengsels die hij gebruikt.
Toekomst
De teler heeft sinds 1 januari 2022 een samenwerkingsovereenkomst met zijn neven Hugo, Alex en Guido van potplantenkwekerij Duijn-Hove in Maasland. Dit bedrijf bestaat uit twee locaties in Maasdijk en Maasland met bloeiende en groene potplanten. “De bedrijven sluiten goed bij elkaar aan qua assortiment, werkwijze en klantenkring en zijn ook beide lid van telersvereniging Decorum. Binnen beide bedrijven stellen we hoge eisen aan de kwaliteit van onze producten.”
Tekst: Marleen Arkesteijn