TNO gaat onderzoeken of de Extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen kan worden gebruikt om ‘clean label’ oplossingen voor duurzame voedselproductie te ontwikkelen. De nadruk ligt op het voorkomen van schimmels die voedselbederf veroorzaken.
De trend naar gezonder, duurzamer voedsel met een ‘schoon label’ biedt nieuwe uitdagingen voor producenten van voedingsmiddelen. Een uitdaging is het vervangen van traditionele chemische conserveringsmiddelen door natuurlijke stoffen. Als onderdeel van een groot internationaal consortium zal TNO plantenextracten uit de Extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen testen op hun vermogen om de groei van schimmels in voedingsmiddelen te remmen.
Clean label
“Consumenten willen steeds meer natuurlijk en gezond voedsel, geproduceerd op een duurzame manier en met een clean label. Dat schept nieuwe uitdagingen voor het remmen van micro-organismen die bederf veroorzaken”, zegt Jasper Kieboom, TNO’s projectmanager Microbiology & Systems Biology. “Vooral bederf door schimmels is nog een grotendeels onopgelost probleem. Veel voedsel wordt hierdoor verspild. TNO wil hieraan een bijdrage leveren, samen met vijf industriële partners.”
Consumenten willen ‘terug naar de basis’ en zijn op zoek naar producten met minder kunstmatige toevoegingen, blijkt uit onderzoek. Op dit moment is er nog geen wettelijke definitie van ‘clean label’; de Europese wetgeving geeft alleen regels over etikettering (wat moet, wat mag) en misleiding. Veel genoemde elementen zijn: herkenbaarheid van het ingrediënt vanuit huishoudelijk gebruik, geen chemische benamingen (E-nummers) en een beperkt aantal ingrediënten op het etiket. Voor producenten is het de uitdaging om met clean label-ingrediënten dezelfde kwaliteit, eigenschappen en veiligheid te behouden.
De Extractenbibliotheek is een verzameling van ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen die geschikt zijn voor diverse marktsegmenten, waaronder de farmaceutische industrie, cosmetica en de geur-, kleur- en smaakstoffenindustrie. Geïnteresseerde afnemers kunnen extracten screenen op bioactieve stoffen en/of gewenste moleculen.
Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen.
Kenniscentrum Plantenstoffen from PitchParrot on Vimeo.