Een groot deel van ons voedsel verdwijnt in de afvalbak, zo kwam naar voren in de uitzending van De Monitor op 21 mei 2017. Niet alleen consumenten zijn verspillers, maar alle schakels in de keten doen er aan mee. Robbert de Jong schat de hoeveelheid afval van Looye Tomaten op 10.000 kilo per week. Tot voor kort gingen alle gescheurde tomaten in de container, maar inmiddels maakt het bedrijf er ketchup van.
“Hoe eerder je voor consumptie ongeschikte tomaten uit het verwerkingsproces haalt des te efficiënter is dat”, legt De Jong uit aan programmamaker Teun van de Keuken. “Dit zorgt voor de minste arbeidskosten.” Als het bedrijf alle voor ketchup geschikte tomaten ook zou verwerken levert dat in piekweken 15.000 flesjes op. Het verwerkingsproces kost op dit moment echter meer dan het oplevert.
Investeren in gescheurde tomaten
Toch wil het bedrijf investeren in deze ontwikkeling. “Tot nu toe zagen we het afvoeren van gescheurde tomaten niet als voedselverspilling, maar onze gedachten daarover zijn veranderd”, zegt De Jong. “Vruchten die net zijn gescheurd zijn prima van smaak, want ze zijn overrijp en dus zeker geschikt voor verwerking tot nieuwe producten.”
Verwerking ‘geredde’ groenten
In dezelfde uitzending laat cateraar Bob Hutten zien hoe de Verspillingsfabriek in Veghel verse ‘geredde’ groenten verwerkt tot sauzen en soepen. Onder deze groenten vallen ook de kopjes en kontjes van vleestomaten. Deze zijn afkomstig van hamburgerproducenten, die alleen het middelste deel van vruchten gebruiken.
Terugdringen voedselverspilling
In 2009 drong voormalig minister Gerda Verburg aan op het terug dringen van voedselverspilling. Die werd in Nederland op dat moment geschat op 20%. Acht jaar later concludeert staatssecretaris Martijn van Dam dat deze verspilling slechts is teruggedrongen met 1%. Het probleem heeft te weinig prioriteit om van overheidswege passende maatregelen te treffen.
Verwarring bij consument
Begrippen als ‘uiterste verkoopdatum’, ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ leiden bij consumenten tot veel verwarring, met als gevolg dat zij producten te snel weg gooien. De uitzending ‘Voedselverspilling’ is via deze link terug te zien op Uitzending Gemist. Zondag 28 mei volgt deel twee van deze reportage op NPO2.
Tekst: Pieternel van Velden