Bloeiende kamerplantenproducent en veredelaar KP Holland heeft onlangs een nieuwe locatie in gebruik genomen in De Lier. De voormalige tomatenkas van Varekamp aan de Kanaalweg is omgebouwd tot een Groen Label-kas voor de teelt van curcuma en kalanchoë. De nieuwe kas staat naast een van hun bestaande locaties. Onderling zijn de locaties qua warmte en elektra gekoppeld.
De voormalige tomatenkas van 3,5 ha aan de Kanaalweg kreeg na de overname nieuw leven ingeblazen. Niets herinnert meer aan de vorige functie. “We hebben alles eruit gehaald,” zegt technisch directeur Roy van der Knaap.
“De afgelopen maanden zijn er nieuwe teeltvloeren aangebracht, de kas is uitgerust met dimbare LED-belichting, slimme dubbele schermen en een duurzaam luchtbehandelingssysteem met ontvochtiging op basis van de principes van Het Nieuwe Telen. Net als de naastgelegen locatie, is deze kas aangesloten op duurzame aardwarmte van Trias. Ook waterzijdig is de kas 100 procent gesloten. Al het water wordt hergebruikt en opnieuw ingezet voor de teelt. Alles is gericht op optimaal duurzaam produceren.”
Aan eisen voldaan
Met de nieuwste technieken en duurzame installaties voldoet de kas nu aan de eisen voor Groen Label-kas. Daarbij gaat het om het reduceren van CO2-emissies, bescherming van grondwater en het circulaire gebruik van grondstoffen. “Daar zijn we best trots op. Vooral het luchtbehandelingssysteem draagt er behoorlijk aan bij. Met buitenluchtaanzuiging en luchtslurven houden we de luchtramen langer dicht, omdat we met het systeem het vocht eruit halen en ook iets kunnen koelen en later afluchten. Omdat het dek langer dicht blijft, houden we warmte beter vast. Daarmee verwachten we tot 20 procent energiereductie te behalen,” zegt van der Knaap.
De elektra- en computerinstallatie van de nieuwe locatie is gekoppeld aan die van de nabijgelegen kas van het bedrijf. “Met de bestaande klimaatcomputer sturen we dus ook de nieuwe locatie aan en door de elektra-koppeling kunnen we het opwekken en de afname van elektriciteit onderling flexibel verdelen.”
Curcuma wordt hoofdteelt
Robots potten de planten op, zetten ze wijder en halen ze van de grond, waarna ze via een intern transportsysteem naar de schuur gaan. “Door zoveel mogelijk handwerk te robotiseren en automatiseren, beperken we de fysieke arbeid en zorgen we dat het besmettingsgevaar door mensen minimaal is in de kas.”
Voor de eerste teeltronde staat de kas gevuld met kalanchoë in potmaten 7 en 12cm. Deze komen vanaf eind november op de markt. In het voorjaar maken ze plaats voor curcuma’s in potmaten 12 en 14 cm.
Tekst: Astrid Zoumpoulis