Chrysantenteler Yorick Leeuwis uit Tuil experimenteert sinds enkele maanden met een opslagbatterij om de energiekosten op het bedrijf te drukken. Alhoewel de batterij al inspeelt op prijspieken en -dalen op het net, heeft de teler de batterij nog niet tot het uiterste kunnen drijven. “Daarvoor is de besturing te traag.”
Nadat hij zijn bestelling begin vorig jaar plaatste, heeft chrysantenteler Yorick Leeuwis de batterij met een opslagvermogen van 340 KW sinds april binnen. Sinds enkele maanden is de batterij ook aangesloten op het net en operationeel. De batterij werd aangekocht om pieken en dalen op het energienetwerk op te vangen. Zo kan bijvoorbeeld de WKK de batterij vullen als de prijzen op het net negatief zijn en kan deze de LED-lampen bedienen als de prijs piekt. Daarnaast moet de batterij onder andere gebruikt worden om de landelijke netfrequentie op 50Hz te houden.
Twee minuten
Enkele maanden na ingebruikname is Leeuwis, die het chrysantenbedrijf samen met zijn vader runt, gematigd tevreden over de werking van de batterij. Het probleem zit hem in de traagheid van de aansturing. “De sturing van de batterij reageert met een vertraging van twee minuten en dat is minstens anderhalve minuut te laat. In de tussentijd is er al veel veranderd in de kas”, vertelt de teler die als voorbeeld wijst op de dimfunctie van de LED-lampen. Deze kunnen om de zo veel seconden tussen meerdere niveaus schakelen in functie van de stroomprijs, instraling en verwachte verkoopprijs van de chrysanten.
Vrees voor overbelasting
Door de trage reactie van de batterij vreest hij voor overbelasting van het net. Daarom kan hij de batterij nog niet ten volle benutten. “Momenteel kunnen we deze alleen gebruiken om op dure momenten deels zelfvoorzienend te zijn en bij goedkope momenten stroom van het net af te halen”, vertelt hij. Alhoewel hij hiermee bespaart op de energiekosten, is het volgens hem te weinig om de investering van een kleine 500.000 euro terug te verdienen.
Het bedrijf heeft twee netwerkaansluitingen van 2 MW: eentje in de kas en eentje los van de kas. “Wij hebben de toezegging van de regionale netwerkbeheerder Liander dat we het tweede netwerk, los van de kas, vanaf volgend jaar ook mogen gaan gebruiken voor het importeren van elektriciteit. Momenteel mogen we hierop alleen maar stroom terugleveren.”
Verhuizing van netaansluiting
“Het plan is dan om de batterij naar deze netwerkaansluiting te verhangen”, geeft de teler aan. Aan dit netwerk zijn veel minder installaties verbonden, waardoor het risico van een overbelasting van het net niet langer bestaat. Een andere optie is de besturing van de batterij aanpakken. “Maar dan moet ik een beroep doen op een andere partij en ik concentreer het liever op één speler”, aldus Leeuwis.
Ondanks de onverwachte tegenspoed met de batterij ziet hij de toekomst rooskleurig in. “De chrysantenprijzen zijn goed en de kwaliteit ook”, vertelt de teler die de voorbije dagen juist zijn LED-lampen over de 7,7 ha grote kas verspreid heeft. Deze 1.000 watt LED-groeilampen van MechaTronix, kocht hij in november 2022 en hadden in de vorige belichtingsperiode samen gehangen.
Van full LED naar tijdelijk hybride
Na het uitbreken van de energiecrisis had de teler zijn plannen voor een hybride belichting in de ijskast gezet. De gasprijzen swingden de pan uit en de markt voor snijchrysanten was ongewis. “Daarom zijn we voor full LED in een gedeelte van de kas gegaan”, vertelt Leeuwis die ondanks de nog steeds hoge gasprijs voldoende vertrouwen heeft in de afzet.
Alhoewel hij vorig seizoen heel goede resultaten boekte met full LED, heeft hij zeker het concept van hybride verlichting niet afgedankt. De lampen zijn onafhankelijk van elkaar te bedienen en de combinatie geeft hem veel flexibiliteit. Met de dimfunctie van de LED-lampen kan hij snel zijn energieverbruik drukken, terwijl de SON-T-lampen zeker bij koud weer dan ook weer een meerwaarde hebben. “Welke belichting brandt zal deze winter echt van het specifieke weersbeeld afhangen”, besluit de teler.
Tekst en beeld: Jerom Rozendaal