Vier bedrijven mochten afgelopen dinsdag een GreenTech Innovation Award na de opening van de vakbeurs in RAI Amsterdam in ontvangst nemen. Maar wat is nou zo bijzonder aan hun innovaties? We vragen het aan Richard Groenewegen van Visser Horti Systems, overall winnaar van de GreenTech Innovation Award, en aan Theo Straathof, algemeen directeur van Micothon, mede-winnaar in de categorie Concept Award.

Richard Groenewegen is als sales engineer verantwoordelijk voor het ontwerp van machines bij Visser Horti Systems, dat er vandoor ging met de GreenTech Innovation Award. Visser maakt vul-, plant-, speen- en zaaimachines voor de jonge plantindustrie. “Wij hebben samen met onze klanten een machine ontwikkeld, die stekken kan steken in een pot of tray vanuit een soort cassette: de AutoStix-strip. We hebben een tweetal strips ontwikkeld: een kleine voor 51 stekken en een grote voor 34 stekken. Hierin kun je 90% van alle stekken steken, zowel potplanten als snijbloemen.”

Slimmer stekken steken

De strips worden handmatig aan de machine gevoerd, waarna een grijper automatisch een stukje van de strip afsnijdt, en zo het stekje in de AutoStix overzet naar een tray of pot. Dat doet de machine veel sneller dan een mens, die circa 1.000 stekken in een uur kan steken, legt Groenewegen uit. “Onze machine kan met zes grijpers tegelijk 10.000 stekken per uur verwerken en doet dat ook veel nauwkeuriger. Daardoor wordt elk stekje op exact dezelfde wijze geplant. Dat leidt in de kas tot een betere kwaliteit en uniformiteit.”
Stekken van de moederplant kunnen direct in de biologisch afbreekbare strippen worden gestoken en beworteld. Dat leidt tot een extra besparing en teeltversnelling. “Voor het bewortelen van stekken is vaak vier tot zes weken nodig. Die stap sla je nu over. Bewortelstations worden daardoor overbodig”, aldus Groenewegen.

Autonome scoutrobot

Theo Straathof is de trotse algemeen directeur van Micothon, die samen met Metazet-FormFlex en Ecoation een GreenTech Concept Award voor hun IRIS! scoutrobot in ontvangst mocht nemen. De robot kan ziekten en plagen in de kas waarnemen, voordat ze met het blote oog zichtbaar zijn, zegt Straathof. “Het revolutionaire aan het hele ding is de groene kast met sensoren en lampen die laserlicht uitstralen. Door de reflectie van het licht kan de robot zien of een plant ziek is of een tekort heeft aan bepaalde nutriënten. Die informatie slaat de robot – die in 12 uur 1,5 hectare kan scannen – op en geeft ze dagelijks door aan Ecoation, die de data analyseert. Binnen een paar uur krijg je een kaart van je kas, waarop te zien is waar afwijkingen zijn geconstateerd. Het vervangt het handmatige scouten.”

Zelflerend systeem

De scoutrobot heeft een zelflerend systeem, waarmee ook andere data kunnen worden verzameld, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en CO2. Ook kan de robot worden uitgerust met een sensor die bijvoorbeeld registreert hoe vuil het kasdek is. Met behulp van de data kun je veel gerichter actie ondernemen en arbeid besparen, zegt Straathof. “Voor het scouten heb je ook getrainde mensen nodig en die zijn er niet meer, zeker in het buitenland is er een schreeuwend gebrek aan. Ook kun je hiermee pleksgewijs spuiten of biologische bestrijders inzetten. Daarvoor heb je nog wel een gekwalificeerde medewerker nodig.”
De robot is volledig autonoom – dat was een eis – en ‘hufterproof’ gemaakt in samenwerking met Metazet-FormFlex. De scanner en de dataverwerking zijn ontwikkeld door het Canadese Ecoation. De robot is nu nog een prototype dat na de GreenTech bij meer tuinders zal worden getest. De marktintroductie wordt ergens in 2019 verwacht, aldus Straathof.

Lees ook de reacties van de andere winnaars.

Tekst/foto’s: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd