Het ministerie van Economische Zaken is zeer geïnteresseerd in de mogelijkheid om energieneutraal tulpen te broeien. Tulpenkweker Sam Ruijter uit Slootdorp bedacht een plan om het opkweken van tulpen in kassen energieneutraal te maken met behulp van warmteopslag.

Tulpenbroeiers hebben hun kassen van mei tot en met oktober niet nodig voor het opkweken of oogsten van de tulpen. In deze periode staan de kassen leeg of worden ze gebruikt voor opslag. “In de warmste periode van het jaar doen wij eigenlijk niets met de kas, terwijl het daar vijftig tot zestig graden kan worden als we de ramen dichtdoen. Ik vroeg me af of we die warmte niet op de een of andere manier konden gebruiken”, aldus Ruijter.

Warmte winnen

Samen met TNO en Wilms Installatietechniek ontwikkelde Ruijter een systeem waarmee kwekers de warmte in hun kassen kunnen winnen. “We laten matten op maat maken waarmee in zwembaden water wordt verwarmd en leggen die op onze tulpenkratten. Vervolgens vullen we de matten met water, dat door de warmte in de kas opwarmt tot veertig graden. Het hete water wordt vervolgens opgeslagen in de grond en via een warmtepomp weer opgepompt als de kweker de kas in het najaar wil verwarmen.”

Verder ontwikkelen

Volgens Ruijter kunnen alle circa 500 tulpenbroeiers in Nederland in principe volgens dit systeem werken en in de zomer genoeg warmte winnen om energieneutraal te worden. Deze overtuiging trok de aandacht van minister Henk Kamp, die tulpenkwekerij Ruijter Bloembollen bezocht om het project met eigen ogen te bekijken. “De minister was erg onder de indruk en wil de mogelijkheden onderzoeken om het systeem verder te ontwikkelen.”

Innovatieve oplossingen

De grootste uitdaging om de warmte binnen de kassen op te vangen en op te slaan, was het vinden van goedkope collectoren. De oplossing van Ruijter hiervoor was innovatief: “In zwembaden in Oostenrijk worden matten gebruikt om het zwembadwater mee op te warmen. Het zijn relatief goedkope collectoren maar door de kas wordt het effect hetzelfde als dure collectoren die met glas zijn afgedekt. De kratten waarin we in het najaar en de winter telen, zetten we dan op hun kop op de roltafels. Daar kunnen we dan de matten in plaatsen, zodat binnen een dag de kas vol staat met collectoren.”

Vergunning

Ruijter is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe kas van 6000 m2. Wanneer de nieuwe kas in gebruik wordt genomen, wil hij zijn energieproject daar realiseren. “Als de vergunning rondkomt, willen we in het najaar beginnen met de bouw van de nieuwe kas. Deze is zo groot dat we al veel meer kasruimte hebben dan nodig is om de totale warmtebehoefte te dekken.” Daarvoor heeft de tulpenbroeier wel een vergunning nodig om het hete water van veertig graden in de grond op te mogen slaan. TNO onderzoekt daarvoor de mogelijkheden.

Duurzaamheidsslag

De tulpenkweker is ervan overtuigd dat met zijn uitgewerkte idee alle tulpenbroeierijen in Nederland energieneutraal kunnen worden. “Dat is voor de hele tulpensector een goede ontwikkeling. We hebben een redelijk negatieve naam omdat mensen de sector associëren met gifspuiten en bestrijdingsmiddelen, wat tegenwoordig niet terecht is. Met dit systeem kunnen we als sector een enorme slag maken op het gebied van CO2-uitstoot en duurzaamheid.”

Bron: RTV Noord-Holland. Foto: Marc Moussalt.

Gerelateerd