Het is weer mooi weer, het is zelfs warm weer. De watergiften gaan flink omhoog om de verdamping op te vangen. De voedingsgift gaat daarmee ook omhoog, echter de planten zullen niet alle aangeboden voeding opnemen. Er is ook veel drain en het teeltmedium kan makkelijk doorgespoeld raken. Daar moeten we met de voeding wel rekening mee houden.
Omdat verreweg het meeste water voor de verdamping wordt opgenomen, mag de EC wat lager zijn. Daarmee help je de plant om het water op te nemen en de hoge verdamping aan te kunnen. Daarnaast is het van belang om de samenstelling van de nutriënten ook in de gaten te houden. De reden is als volgt: de samenstelling in de aangeboden voedingsoplossing is anders dan die we in het wortelmilieu (de streefwaarden) willen zien.
Verschil twee- en eenwaardige elementen
Bij de streefwaarden zijn de tweewaardige elementen veelal hoger dan de aangeboden voedingslossing en de eenwaardige wat lager. Dat is nodig om de tweewaardige elementen wat te bevoordelen boven de eenwaardige bij de opname door de plant. Dit zie je bij veel gewassen terug, vooral die gewassen waar met een hogere EC wordt geteeld.
Voeding tweewaardige kantionen omhoog
Door de hoge watergiften en doorspoeling kan het wortelmilieu echter teveel op de aangeboden voedingsoplossing gaan lijken. Daardoor worden de tweewaardige elementen benadeeld. Het is goed om daar rekening mee te houden. Praktisch gezien betekent het dat de tweewaardige kationen in de voeding omhoog kunnen en de eenwaardige omlaag. Dus wat meer Ca en Mg en wat minder K. Ook aan de anionenkant gaat dit op: geef gerust wat meer S en laat de N maar wat zakken.
Tekst: Geerten van der Lugt, adviseur gewas, water en plantenvoeding.