Een nieuw communicatieprotocol wordt ontwikkeld om de communicatie tussen LED-belichting en klimaatcomputers te standaardiseren. Hiermee wordt de innovatie en samenwerking in de sector versterkt en vereenvoudigt dit de overschakeling naar LED. Het protocol wordt onder de vlag van Hortivation ontwikkeld door Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol.

Verduurzaming en digitalisering kenmerken de glastuinbouw. Dit wordt concreet zichtbaar dankzij de investeringen in LED-belichting die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Met LED’s neemt het energieverbruik af en de mogelijkheden om de gewasgroei te sturen toe. Voor deze aansturing communiceren de lampen en klimaatcomputer met elkaar. Vanwege de diversiteit aan lampen en leveranciers zijn talloze communicatieprotocollen in omloop.

Zekerheid over aansturing lampen

De noodzaak van een standaard protocol voor het aansturen van LED-lampen, is voor alle betrokken partijen, klimaatcomputerleveranciers, lampenleveranciers en telers groot. Het werken met veel verschillende protocollen heeft een verhoging van implementatiekosten tot gevolg en brengt ook extra support- en beheervragen met zich mee.
Een uniform communicatieprotocol voor het aansturen van LED-lampen vereenvoudigt de implementatie en levert voor telers en andere betrokken partijen een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing op, en zekerheid dat de aansturing van de lampen goed functioneert.

Dimprotocol verder verbreden naar andere apparatuur

Het protocol wordt onder de vlag van Stichting Hortivation ontwikkeld door de klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol. De samenwerkende partijen zullen op initiatief van Ledgnd, Inventeers en Glastuinbouw Nederland, een testtool voor het nieuwe protocol ontwikkelen. Het doel is eveneens het dimprotocol verder te verbreden naar sensoren en andere apparatuur. Hierdoor versterken de partijen met elkaar de innovatie en samenwerking in de glastuinbouwsector.
De stichting richt zich op technische innovatie en kennismanagement in de glastuinbouw met als doel strategische innovaties te versnellen en de toppositie van Nederland op het vlak van adaptieve en autonome teeltsystemen te waarborgen. De ontwikkeling van standaarden en gezamenlijke afspraken dragen hier direct aan bij.
Het nieuwe communicatieprotocol wordt als open standaard beschikbaar gesteld. De eerste producten zullen nog in 2023 communiceren middels het nieuwe protocol.