Bij cymbidium hangt de streefwaarde voor de etmaaltemperatuur sterk af van het gewenste bloeitijdstip. Energie besparen door koeler te telen heeft dan ook al snel invloed op het tijdstip waarop de planten bloeien. Koeler telen is dus tevens een bewuste keus voor een later bloeitijdstip.
Tijdens de ‘koelperiode’ en tijdens de bloei kun je wel wat koeler telen, zonder dat dit grote effecten heeft op de bloeitijd. Let echter wel op de luchtvochtigheid, zeker in afdelingen met knoppen en bloemen. Een te hoge RV kan leiden tot meer roetdauw, Botrytis en rotte stelen.
Later opstoken kost vroegheid
Bij cymbidium wordt nu, in de vroegste afdelingen, koel geteeld (stooktemperaturen van 10-12ºC). In de komende anderhalve maand bij een lage buitentemperatuur is het geen probleem als de kastemperatuur twee graden lager uitkomt. Dit heeft geen effect op het bloeitijdstip. Maar als je de vroege afdeling in september en oktober leeg wilt oogsten dan moet je vanaf 1 februari een gemiddelde etmaaltemperatuur van 20ºC realiseren. Elke week dat je later gaat opstoken kost je minimaal een week. Ook als er tijdens de opstook lagere temperaturen gerealiseerd worden kost dit onherroepelijk vroegheid. Hierdoor zal een deel van de takken pas in november bloeien, in plaats van in oktober.
Nu niet te warm telen
In de komende zes, zeven weken is licht de beperkende factor voor de groei. In afdelingen die bloeien in december, januari en begin februari, kun je vanwege dit weinige licht sowieso al niet te warm telen. De maximale etmaaltemperatuur is dan in de komende twee maanden 13-13,5ºC.
Bij hogere temperaturen worden de takken slapper en de bloemen bleker en zwakker. Daarnaast kan bij te hoge temperatuur knoprui optreden. Koeler telen is geen probleem, mits het niet te vochtig wordt, met name rond de bloemen. Ga echter niet kouder dan 10ºC (of bij vorst 8-9ºC).
Nat slaan knoppen voorkomen
Het is belangrijk dat de bloemen en bloemknoppen qua temperatuur niet veel kouder worden dan de kaslucht. Sluit bij helder weer minimaal één schermdoek (liefst het energiedoek) al twee uur vóór zon-onder en open het pas twee uur na zon-op. Zo voorkom je dat de bloemen afkoelen tot ver onder de kastemperatuur. Sluit je de doeken te laat, of open je de doeken in de ochtend te vroeg, dan kunnen de knoppen nat slaan en ontstaan er rode vlekken op de knoppen en bloemen.
Bij relatief hoge buitentemperaturen is het juist lastig om het vocht uit de kas weg te krijgen, zonder dat de kastemperatuur te hoog oploopt. Een groeibuis bij de takken zorgt ervoor dat het vocht rond de bloemen niet te hoog wordt, zonder dat de kastemperatuur direct te hoog oploopt.
Voorkom bevriezing ontvochtigers
Steeds meer bedrijven gebruiken luchtontvochtigers. Als gevolg van de relatief lage kastemperatuur bij cymbidium, is de kans op bevriezing van de ontvochtigers echter groot. Dit is in de afgelopen maand al meerdere keren voorgekomen. Zeker bij kastemperaturen lager dan 11-12ºC wordt werken met ontvochtigers lastig.
Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau van der Ende