Streng Growers in Boskoop is dit seizoen overgegaan op volledige veenvrije teelt van fruit- en klimplanten. De rest van het assortiment volgt waarschijnlijk volgend seizoen. Samen met de potgrondleverancier heeft de vooruitstrevende kwekerij gezocht naar een mengsel waarin goed te telen valt. ‘Wij hebben gezocht naar een mengsel dat ook echt duurzamer is dan veen. Dat geldt niet voor alle veenvervangers’, zegt verkoper Tom Brand.

Op de internationale tuinplantenbeurs Plantarium in Boskoop konden begin februari retailers en tuincentra uit heel Europa de eerste planten bewonderen die door Streng Growers zijn opgekweekt. Het bedrijf heeft met Ronald Streng een jonge eigenaar aan het roer die samen met zijn team veel ambitie legt in het verduurzamen en innoveren van de teelt, die zowel in kassen als buiten op containervelden plaats vindt. Een grote stap daarin is de keuze voor volledig veenvrije potgrond voor de opkweek van het assortiment klim- en fruitplanten, hun grootste productgroep.

Vooral gecomposteerde grondstoffen

Samen met hun potgrondleveranciers heeft Streng Growers enkele jaren op redelijke grote schaal diverse mengsels getest en beoordeeld. De proeven toonden aan dat er een mengsel was gevonden waarop kwalitatief goed te telen was, met behoud van kwaliteit in de keten. “Daar is veel tijd in gaan zitten. Het exacte mengsel dat we nu gebruiken geven we niet prijs, maar er zitten vooral gecomposteerde grondstoffen in. Daar zitten ook voedingstoffen in, die vrijkomen in het begin van de groeifase. Daardoor hoeven we in de startfase niet vloeibaar bij te mesten, wat het verhaal nog duurzamer maakt”, vertelt Tom Brand, verkoopmanager bij de Boskoopse kwekerij. Aan het mengsel zijn ook bestanddelen toegevoegd die goed vocht vasthouden. Dit om te voorkomen dat het veenvrije mengsel uitdroogt zodra het in de keten komt en in het winkelschap staat.

Veenvervangers niet per se duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk argument voor de veenvrije teelt, maar ook voor de rest van de bedrijfsvoering van de tuinplantenteler. “We hebben ons breed georiënteerd op de mogelijkheden en ontwikkelingen. Veel veenvervangers zijn niet duurzamer dan veen, maar voor ons is dat wel een voorwaarde. We willen duurzaamheid uiteindelijk doorvoeren in ons gehele grondstoffengebruik.” Hij geeft aan dat Streng Growers een bedrijf is met een jong team dat graag vooroploopt in de nieuwe ontwikkelingen.

‘Anders telen’

De eerste ervaringen met de veenvrije teelt zijn veelbelovend. “Het is voor ons een uitdagend jaar, want het is echt anders telen dan op veen. Maar de eerste resultaten zien er goed uit. Zo meten we dankzij de vruchtbare potgrond meteen al hogere EC-waardes. Bovendien hebben we zoveel testen gedaan dat we zeker weten dat dit gaat lukken.”
Een verschil is onder meer het beoordelen of de pot nog voldoende vocht bevat. Omdat het veenvrije substraat veel zwaarder is dan veen, is snel even voelen niet voldoende, geeft Brand aan. “Ook de verandering van het bemestingspatroon is iets om rekening mee te houden. Dat het mengsel zwaarder is dan veen heeft ook gevolgen voor de afstelling van machines. Je kan namelijk minder potgrond tegelijk in de oppotmachines laden. Ook de transporteur kan minder volume tegelijk afleveren.”

Wensen van retailers

De druk vanuit de markt is een belangrijke aanleiding om over te stappen op veenvrije substraat. De Engelse retail en overheid loopt hierin voorop. Ook in Duitsland en Nederland is beweging gaande, merkt Brand. “En dat zal nog sterker worden. Er is ook veel ontwikkeling op het gebied van veenvrije mengsels, ik verwacht dat er nog veel producten bij zullen komen.”
Op dit moment is de kostprijs van het veenvrije mengsel iets hoger voor de teler, maar ze hebben ervoor gekozen om de verkoopprijzen vooralsnog gelijk te houden. Brand voorziet wel afzetgroei, met name in Engeland. “Tijdens de Plantarium-beurs kregen we veel positieve reacties en veel interesse van afnemers die werden aangetrokken door ons verhaal van veenvrije teelt.”

Tekst: Koen van Wijk