De bouw van de vertical farm van Staay Food in Dronten is opnieuw vertraagd. Ook vallen de kosten hoger uit dan vooraf gedacht.

Staay Food wil zelf sla gaan telen, op stellages, onder LED-verlichting. Dat was althans het plan in oktober 2016, toen het project Vertical Farming door algemeen directeur Rien Panneman werd aangekondigd. Staay Food wilde 8 miljoen euro steken in de fabriek van 1000 m2 die in een vleugel van het nieuwe verwerkingscomplex in Dronten zou worden gebouwd. Een consortium van onder meer Philips Lighting, veredelaar Rijk Zwaan en kassenbouwer Certhon, werkte de plannen uit. Met een subsidie van een Europees structuurfonds op zak moest de bouw in de zomer van 2017 kunnen beginnen.

Europese subsidie

Het oude bouwplan is van tafel, zo blijkt uit het Financieel Dagblad. De verzekeraar stelde zulke hoge eisen aan de brandpreventie, dat het voor Staay Food geen optie was om aanpassingen aan het bestaande gebouw te doen. Daarop besloot het familiebedrijf te gaan bouwen naast de nieuwe verwerkingsfabriek. Deze tweede versie van de ‘slafabriek’ moet een omvang krijgen van 2000 m2. Er is ruimte genoeg, want het bedrijf heeft in een eerder stadium 32 hectare aangekocht in Dronten.
Maar de bouw is nog niet begonnen. Het hangt volgens Panneman op een exploitatiesubsidie van enkele miljoenen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). “We hebben nog geen schriftelijke bevestiging dat de subsidie er komt”, zegt hij tegen het FD. Die garantie willen de afnemers van de sla, enkele Duitse supermarktketens, wel hebben voor er contracten worden getekend.

Kostenstijgingen

Door de vertraging zijn de bouw- en installatiekosten inmiddels met 25% gestegen. De investering inclusief installaties wordt nu geraamd op 10 miljoen euro. Dat betekent ook dat de sla straks duurder gaat worden, zegt Panneman. De drie soorten die Staay Food wil gaan kweken – bionda, frisee en lollo rosso – zullen volgens de laatste inzichten ruim twee keer zo duur worden als regulier geteelde sla. Maar gaat de bouw ook door? “Het geloof is er zeker. We zijn pionier op dit gebied. Het wordt alleen wel een duur project. Zodra de definitieve toekenning van de subsidie binnen is, kunnen we gaan bouwen. Ik hoop dat we voor eind 2019 de eerste sla kunnen oogsten.”

Bron: FD. Foto: Philips Lighting.





Gerelateerd