Deze week zijn de finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 bekend gemaakt. Voorzitter Michiel F. van Ginkel verraste Iribov uit Heerhugowaard, Roobeek Group uit Arcen, Stolk Brothers uit Bergschenhoek en VDE plant uit Woubrugge met een persoonlijk bezoek. Op 6 maart worden tijdens een feestelijk evenement in Greenport Aalsmeer de winnaars bekend gemaakt.
De genomineerde bedrijven laten zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden zorgt voor succes op het gebied van innovatie, marktgerichtheid en goed werkgeverschap. Volgens de jury:
Iribov is een toonaangevend laboratorium in Heerhugowaard dat diensten uitvoert op het gebied van plantenvermeerdering en -veredeling. Het bedrijf laat zien waartoe tuinbouw Nederland in staat is. Het bedrijf scoort zeer hoog als het gaat om inzet op vernieuwende technologie.
Roobeek Group behoort tot één van de grootste handelskwekerijen in tuinplanten. Offline, online, het bedrijf heeft een sterke filosofie en een zeer hoge ambitie. Het bedrijf scoort eveneens op maatschappelijk vlak hoog, doordat het bedrijf in Arcen met het zorgaspect verweven is.
Stolk Brothers is een zeer milieubewuste teler van exclusieve anthuriums. Het bedrijf in Bergschenhoek heeft een compleet verhaal en scoort op vrijwel alle facetten goed. De inzet op duurzaamheid is absoluut nominatie waardig.
VDE Plant uit Woubrugge is een familiebedrijf en teelt op milieuvriendelijke wijze tropische en luchtzuiverende planten. De jury vindt dat ze goed scoort op creativiteit, innovatie en positionering. Ook heeft ze duurzaamheid hoog in het vaandel; het bedrijf zet steeds kleine, maar zeer haalbare stappen en dat is lovenswaardig.
Vier genomineerden themaprijs Circulair Ondernemen
Met de themaprijs Circulair Ondernemen krijgen vooruitstrevende tuinbouwondernemers, die inzetten op de transformatie naar een circulaire bedrijfsvoering, een podium. De genomineerden zijn:
Circular Plastics die een nieuwe bloemenkrat heeft ontwikkeld en zo de materialenkringloop sluit.
Division Q die technische innovaties voor de verduurzaming van de glastuinbouwsector ontwikkelt.
Elstgeest Potplanten die laat zien hoe je in je bestaande bedrijfsvoering circulariteit kunt doorvoeren.
Oesterzwammerij die oesterzwammen – als alternatief voor vlees – op de reststroom koffieprut teelt.
Diversiteit in de aanmeldingen dit jaar
“Het aantal aanmeldingen voor zowel de Tuinbouw Ondernemersprijs als de themaprijs Circulair Ondernemen, alsmede de diversiteit van deze aanmeldingen, stemt mij positief,” aldus overall juryvoorzitter Rutger Lommerse. “Onder de inzendingen zie ik een brede trots op de tuinbouwsector en een hoge interesse voor de prijs: De kandidaten tonen allen het inspirerende verhaal en tonen de verbindingen met wat er in de samenleving leeft.”
Voor de themaprijs zijn er ook inzendingen vanuit andere sectoren, zoals de bouw. “Het is mooi om te zien dat onze prijs en de interesse erin zo breed is en zelfs cross sectoraal. Iedere genomineerde werkt vanuit zijn eigen perspectief aan circulariteit. Dat we sectoren aan elkaar verbinden en laten zien hoe de kracht van de een de kracht van de ander kan zijn, heeft de toekomst.”
Ondernemersprijs van de tuinbouwsector
De Tuinbouw Ondernemersprijs is dé ondernemersprijs van de sector, die sinds 1986 jaarlijks toegekend wordt door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Royal FloraHolland, Rabobank, Flynth adviseurs en accountants, Interpolis, Innovatiefonds Hagelunie en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn partners in de stichting. En dit jaar ook Greenport Aalsmeer. Met het uitreiken van de Ondernemersprijs stelt de stichting zich ten doel om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de positieve en innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector. Tijdens een feestelijk evenement op 6 maart 2024 worden de winnaars bekend gemaakt.