Het Zeeuwse bedrijf Vitro Plus teelt op grote schaal planten in klimaatkamers met LED-verlichting. Oprichter en directeur John Bijl wist het verticale teeltproces van varens en eetbare gewassen als sla, kruiden en microgroenten vergaand te industrialiseren; “Twee medewerkers kunnen hier jaarlijks tientallen miljoenen planten kweken.”
De verticale teelt van de planten van Vitro Plus vindt plaats in bedrijfshallen met klimaatkamers. Bijl noemt het zijn ‘plantenlaboratorium’; een plek waar in een stabiele omgeving met LED-verlichting duizenden varens dicht naast elkaar groeien.
Minikasjes
In het plantenlaboratorium van Bijl staan tweehonderd karren met elk vijftien lagen dicht op elkaar. Elk van de vijftien lagen op de karren bevat kweekbakken waarin de ondernemer stekken van varens teelt. Hier groeien de plantjes in ‘minikasjes’ met speciaal folie tot ze groot genoeg zijn. Wanneer dit het geval is, verplaatsen de medewerkers van Vitro Plus die het klimaat en de installaties in de gaten houden de karren.
Controle over klimaat
Het kweken van de varens is niet moeilijk volgens Bijl: “Je hoeft hier geen groene vingers te hebben, het gaat allemaal om het protocol.” Vitro Plus houdt de luchtvochtigheid kunstmatig laag en kan de temperatuur in de groeicellen tot op de graad reguleren. Bijl: “Je creëert op deze manier een stabiel klimaat waarbij je alles in eigen hand hebt.” Doordat Vitro Plus binnen teelt en het teeltklimaat in eigen hand houdt, hoeft het bedrijf geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Omslag
Bijl is inmiddels dertig jaar bezig met weefselkweek en andere teeltmethoden. De focus van de 56-jarige ondernemer ligt op compacte teelt met beter voorspelbare resultaten en een kortere keten. “Mensen verklaarden mij voor gek omdat onze methodes veel te duur zouden zijn”, aldus Bijl. “In het begin was dat ook zo, maar de balans is aan het omslaan.” Met de geïndustrialiseerde teeltwijze heeft Vitro Plus een jaaromzet van net onder de 6 miljoen euro.
Exportproduct
De stekken van Vitro Plus vinden gretig aftrek: meer dan dertig miljoen stekken per jaar worden vanuit Zeeland naar vijftig verschillende landen geëxporteerd. Ongeveer de helft van de varens gaat naar de Amerikaanse staten Californië en Florida, waar de planten enorm populair zijn. Professionele telers kweken de varens hier op tot ze rijp zijn voor de verkoop.
Sla als volgende stap
Bijl beperkt zich bij zijn teeltmethode echter niet enkel tot stekken van varens. Vitro Plus gebruikt de geïndustrialiseerde methode van pluggen en folie ook voor de teelt van eetbare gewassen zoals sla, kruiden en microgroenten. Een paar jaar geleden begon Bijl met een test waarbij hij zaadjes van sla, kruiden en microgroenten opkweekte in een kweekbak die overdekt is met folie. Door de kweekbakken van onder te vullen met water groeien de groentes in vijf weken uit tot volwassen planten.
Toverdozen
Bijl wil de groententeelt opnemen als vast onderdeel van het familiebedrijf. Volgens de eigenaar zijn het werken zonder bestrijdingsmiddelen, een laag energieverbruik en weinig schimmels belangrijke voordelen van deze manier van telen. Verder wil de oprichter van Vitro Plus ’toverdozen’ gaan verkopen aan de consument: een gesloten kas die niet groter is dan een kleine koelkast waarin consumenten thuis zelf rucola, sla of kruiden kunnen kweken. Door zaadjes van de gewassen in water op te kweken, hebben consumenten dan binnen vijf weken een volgroeide plant. De energiekosten liggen volgens Bijl op tien cent per plant.
Bron: Financieel Dagblad. Foto: Vitro Plus.