De tomatenoogstrobot GRoW heeft op de GreenTech internationale belangstelling getrokken. Ook werden in de kas van veredelaar Axia in Naaldwijk in de afgelopen twee weken volop demonstraties gegeven, zegt ontwikkelaar Itamar Zisling. “We hebben gasten gehad uit Mexico, Canada, Verenigde Staten, China, Nederland, België en Israël. Iedereen wil de robot in actie zien.”
De robot van MetoMotion en Ridder die nu in de demokas van Axia draait is de tweede generatie van de Israëlische robotontwikkelaar. Bij tomatenbedrijf RedStar in Dinteloord staan nu twee machines van de derde generatie, waar nog deze zomer een uitbreiding naar vijf stuks is gepland. “Het komende kwartaal gaan we bij RedStar opschalen. Eerst gaan we met twee robots zestien uur per dag draaien. Later komen er nog drie machines bij, die nu in aanbouw zijn. Na het derde kwartaal beschikken we over harde data die we met telers kunnen delen: hoe presteert de robot in de praktijk, wat is de werkelijke arbeidsbesparing en waar zitten voor ons nog uitdagingen.”
Telerswensen
Eén van de uitdagingen in het afgelopen jaar was het aanpassen van de robot aan het verpakkingssysteem van RedStar. Zisling: “De robots gaan op hun bedrijf in Dinteloord cherry trostomaten plukken. Wij hebben een aantal nieuwe elementen aan de robot toegevoegd, zodat de tomaten op de juiste manier in de plastic 40×60 kratten worden gelegd.”
Uit gesprekken met telers tijdens de demonstraties blijken verschillende wensen te bestaan. “Een biologische teler werkt bijvoorbeeld op een andere hoogte, de planten staan in de grond of de matten zitten laag. Telers werken ook met verschillende formaten dozen. Daarin zijn we op zoek naar de gulden middenweg, wat is acceptabel voor alle partijen. De enkellaags plastic kratten van RedStar zijn voor ons relatief goed te doen. De robot is ontwikkeld voor enkellaags herbruikbaar fust, dat verwerkt kan worden in een pakstation.”
Plukcapaciteit en -snelheid
De gemiddelde pluksnelheid ligt momenteel tussen de 15 en 20 seconden per tros, vervolgt de Israëliër. “We kunnen nu heel snel en accuraat de juiste plek kiezen om te knippen, ook steeds sneller knippen en meerdere situaties correct afhandelen. Daar zit een constante verbetering in. We denken voor het einde van het jaar op 10 seconden per tros uit te komen. Dat willen we realiseren door de frequentie van het gewas-scannen te vergroten en de AI-software te optimaliseren.
De robot is nu in staat meer dan 85% van de rijpe trossen te plukken. Qua detectie zitten we nu op bijna 95 procent. De kloof tussen detectie en plukpercentage wordt steeds kleiner. Wat de plukcapaciteit van de robot betreft: als wij de verwachte 10 seconden per tros halen zal deze gaan uitkomen op gemiddeld 1 hectare per robot per week, afhankelijk van het seizoen en ras.”
Arbeidsbesparing
De ontwikkelaar wil benadrukken dat de techniek zich continu zal ontwikkelen, mede afhankelijk van de bereidheid van telers om mee te denken en te investeren. “Met de huidige pluksnelheid hebben we al bestaansrecht, we kunnen nu al significant bijdragen aan de besparing op arbeid en een significant aantal vierkante meters overnemen.”
Ondertussen neemt de belangstelling vanuit het buitenland voor de tomatenplukrobot toe, waaronder Israël. “Het ministerie van Landbouw wil daar nu ook met hightech kassen aan de slag, met koeling, een buisrailsysteem en onze plukrobots. Wij verwachten voor het einde van het jaar tien plukrobots te hebben draaien, wereldwijd.”
Tekst: Mario Bentvelsen