In de teelt van snij-anthurium kunnen de bloemen ’s nachts gemakkelijk glazig worden. Hoewel deze glazigheid meestal in de loop van de ochtend weer wegtrekt, kan met name in najaar en winter blijvende schade aan de bloemen ontstaan. Met de juiste bemesting, het juiste klimaat én de juiste teelthandelingen, kunnen we deze problemen tot een minimum beperken.

In de teelt van snij-anthurium komt het regelmatig voor dat bloemen ’s nachts glazig worden. Door hoge worteldruk wordt in de nacht water in de intercellulaire holtes van de bloem geperst. We zien dan met name in de ochtend dat bij diverse soorten de bloemen glazige randen en/of vlekken vertonen. Zeker bij witte cultivars is dit probleem bekend. Deze glazigheid trekt meestal in de loop van de ochtend (als de planten meer gaan verdampen) weer weg.
Bij donker, vochtig weer kan de glazigheid zelfs tot in de loop van de middag aanwezig blijven. Met name in het najaar en de winter kan dit echter ook uitmonden in blijvende schade aan de bloemen. We zien dan bruine, zwarte bloemranden en (blauwe) vlekken in de bloemen.
Hoewel glazigheid nooit helemaal te voorkomen is, kunnen we met de juiste maatregelen wel voorkomen dat er blijvende schade ontstaat.

Geen hoge EC

In het verleden verhoogden veel telers de EC in najaar en winter fors om glazigheid te voorkomen. Hoewel je door een extreem hoge EC (3,0 – 3,5) inderdaad minder worteldruk krijgt en dus ook minder glazigheid in de bloemen, wordt de calciumopname juist slechter. Daardoor neemt de bloemkwaliteit in de naoogstfase juist af met als gevolg meer vlekken en randen in de bloemen. Ook zijn dergelijke hoge EC-waarden vaak funest voor de wortels.
We zien echter al jaren dat het ook met een normale EC-gift van 1,1 – 1,2 mS/cm prima mogelijk is om problemen met glazigheid te voorkomen.

Voldoende calcium naar celwanden

Zorg er dus ten eerste voor dat de bloemcellen voldoende stevig zijn. Met andere woorden: zorg ervoor dat er voldoende calcium in de celwanden kan worden ingebouwd. Dit kan door vanaf nu een bemestingsschema aan te houden met minder stikstof, minder kalium en voldoende calcium. Let hierbij ook goed op de pH van het druppelwater. Houd deze rond 5,4 – 5,6. Is de pH hoger, dan wordt de calcium moeilijker opgenomen. Controleer hierbij niet alleen de pH bij de bemestingsunit, maar ook de pH die uit de druppelaars komt. Deze laatste moet dus rond de 5,5 liggen!

Blijven verdampen

Zorg er ook voor dat de planten ook in de nacht nog steeds iets blijven verdampen. Zeker bij weinig stoken en vast plastic folie is dit een uitdaging. Ontvochtigers en/of inblazen van drogere lucht zijn mogelijke opties.

Stoppen met jong blad breken

In de snij-anthurium wordt veel jong blad weggebroken om groeiversnelling te realiseren. Het wegbreken van het jonge blad lijkt echter ook effect te hebben op de aanvoer van calcium naar de jonge bloemknop. Daarnaast kan jong blad veel meer gutteren dan oudere bladen. Jong blad fungeert bij hoge worteldruk als een soort ‘overdrukventiel’ voor de plant.
Door jong blad weg te breken, verliest de plant dus zijn overdrukventiel, waardoor bij hoge worteldruk de bloemen veel meer glazig worden. Bij soorten die erg gevoelig zijn voor glazigheid of blauwe vlekken in de bloemen (zoals bijvoorbeeld Calisto, Tropic Night en Moments) kun je beter al half september stoppen met jong blad breken. Hiermee voorkom je problemen in december en januari.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke