Moet ik water geven en hoeveel bemesting hebben mijn planten nodig? Het fingerspitzengefühl van de moderne teler gaat een minder prominente rol spelen wanneer hij de sensoren van SensorTagSolutions toepast. Deze start-up lanceert op vakbeurs HortiContact een serie sensoren die in potten, op akkers of in zaaipluggen het watergehalte en de EC meten, en deze waarden automatisch naar de pc of de telefoon van de teler versturen.
“De eerste 100 van deze sensoren staan nu in een bèta-test bij telers in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. Het product werkt naar tevredenheid en dat betekent dat wij tijdens HortiContact in Gorinchem de serieproductie van de sensoren aankondigen. We zullen ze ook met een aantrekkelijke beurskorting aanbieden”, vertelt Wim Stenfert Kroese, oprichter en directeur van SensorTagSolutions. “Vanaf de zomer kunnen we dan de nieuwe series gaan uitleveren. We zien wereldwijd grote kansen in zowel potplanten, zaaitrays, maar ook op akkers en zelfs in boomgaarden.”
Terug naar tekentafel
Enkele jaren geleden lanceerde SensorTagSolutions al een voorloper van de huidige sensoren, maar deze was minder geavanceerd en sloeg daarom niet echt aan. De teler moest bijvoorbeeld met een handterminal langs sensoren lopen om de waarden uit te lezen. “Toen we merkten dat dit voor de grote markt niet werkte, zijn we terug gegaan naar de tekentafel. De sensor die we nu gaan uitleveren, heeft de technologie van de handterminal ingebouwd. Dat betekent dat er een zender en een batterij in zit om volautomatisch alle waarden naar de teler zijn computer of mobiele apparatuur te zenden. De informatie komt dus naar hem toe, in plaats dat hij er zelf achteraan moet lopen.”
Nieuwe start
Vandaar dat SensorTagSolutions vanaf dit jaar een nieuwe start maakt. Feitelijk is het bedrijf daarmee een nieuwe speler in de markt, maar wel één met een beproefd concept. De sensor zelf is namelijk vrijwel hetzelfde als die zij in eerdere jaren hebben getest bij verschillende telers op meerdere plekken in de wereld. De sensor meet het vochtgehalte in de grond en ook de EC, en dus de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond. Een extra toevoeging is het meten van temperatuur, dat met de nieuwe sensor ook mogelijk wordt.
Acceptabele kostprijs
“Bij de start, enkele jaren terug, was het de bedoeling om een sensor te leveren met een zo laag mogelijke kostprijs, zodat telers overal ter wereld deze technologie kunnen benutten. Met de nieuwe versie is de kostprijs wel omhoog gegaan, maar deze is naar ons idee nog steeds acceptabel, zeker gezien het gemak en de voordelen die automatische verzending van de waarden met zich meebrengt”, vindt Stenfert Kroese. De kostprijs ligt nu, afhankelijk van de uitvoering, tussen de 60 en 100 euro per stuk.
Drie versies
SensorTagSolutions brengt drie versies uit. Er is een sensor voor potplanten die de teler door de wand van de pot in de aarde steekt. De teler kan dan zelf bepalen op welke diepte in de pot hij de waarden wil meten. Er is ook een uitvoering die bedoeld is om op een open akker te gebruiken. De meetsensor is daarbij op verschillende dieptes in de grond te steken, zodat een teler de meetdiepte zelf kan bepalen. En er is een uitvoering speciaal geschikt om in zaaitrays te steken. “De sensor kan bijvoorbeeld elk half uur of elk uur een meting verrichten, maar de waarden worden dan één of twee keer per dag verzonden. Bij een frequentie van 2 of 3 keer per dag verzenden van de waarden kan de batterij een jaar meegaan. Daarna moet de teler de batterij opladen of vervangen. Wij bekijken nog wat de beste optie daarvoor is.” De sensor zal straks via dealers in binnen- en buitenland verkrijgbaar zijn.
Tekst: Rob van Mil. Foto’s: SensorTagSolutions.