Nog een maand en dan begint het afzetseizoen van de snijhortensia’s weer. Met de installatie van zonnepanelen het afgelopen jaar op het schuurdak kunnen Peter de Munck en zijn zwager Ferry van der Meer in ongeveer een derde van de hoeveelheid elektriciteit voorzien. Hun toekomstideaal is helemaal off-grid telen. Als ‘hobby’ adviseert hij een jonge teler in India.

In 2011 verruilde Peter de Munck de rozen voor snijhortensia’s. Hij kon in 2010 de planten overnemen van iemand die er mee stopte. Op dit moment heeft hij een Top Tien assortiment. Net als roos is de snijhortensia een meerjarig gewas, maar verder is er maar weinig overeenkomst. Hoe lang een hortensiagewas meegaat, ligt vooral aan de prijsvorming.
Het 16.000 m² grote bedrijf in De Lier is verdeeld in een gedeelte waar wel en waar niet gestookt wordt. De eerste takken komen begin april uit de warme afdeling. De telers snijden de laatste takken tussen begin en eind november. Het hangt van de prijsvorming af wanneer ze precies stoppen.

Zomer- en winterdoek

De hele tuin had al een zomerdoek. De warme afdeling had dit doek in combinatie met een LS 10 energiedoek als winterdoek. “We hebben nu net zelf samen in de koude afdeling hetzelfde energiedoek geïnstalleerd. Zo konden we de kosten in de hand houden. Het schermbedrijf keek mee.”
Het AC-folie had als nadeel dat het er ieder jaar in het voorjaar weer uit moest. Het keuzemoment is lastig. “Een paar keer was het in maart, nadat het AC-folie er net uit was, ineens weer kouder dan in januari of het sneeuwde. Daarnaast speelt het ook een rol dat het folie ieder jaar weer duurder is.”
Het afgelopen jaar hebben de ondernemers zonnepanelen op het schuurdak laten installeren. “We denken voor de toekomst aan batterij-opslag. Dat is nu nog te duur.” Het snijhortensiabedrijf gebruikt op dit moment de warmte die de buurman opwekt met de WKK’s. Voor de verdere toekomst denkt De Munck in combinatie met zijn buurman aan aardwarmte vanuit Maasdijk of aansluiting op een warmte-ring. Uiteindelijk streven ze naar fossielvrij, off-grid telen.

Snijhortensia’s in India

De Munck kwam via zijn Instagram-account anderhalf jaar geleden in contact met Rishab Jain, een jongeman van 27 jaar in India. “Zijn vader heeft zeven kwekerijen in India. De jongen werkte tot de coronatijd bij een investeringsbank in de Verenigde Staten maar ging vanwege de epidemie terug naar zijn vaderland. Zonder enige tuinbouwachtergrond en zelfstandig, zonder hulp van zijn vader, wilde hij snijhortensia’s gaan telen.”
“We hebben regelmatig contact gehad via Zoom: gesprekken van drie kwartier tot een uur. Hij vroeg onder andere advies over de bouw van een kas, over de soortkeuze en over hoe hij het beste water kan geven. Ik waag me niet aan klimaat- en teeltadviezen. Daarvoor zijn de omstandigheden té verschillend met Nederland. Om meer van de teeltachtergrond te begrijpen, heb ik hem geadviseerd om het boek ‘Plant Empowerment: The basic principles’ over de principes van Het Nieuwe telen aan te schaffen. Hij heeft het boek gekocht en vindt het fantastisch. Dat was voor mij een teken dat hij het heel serieus op ging pakken.”

Bloemen uit zelfgebouwde kas

Rishab Jain heeft geluisterd naar de aanwijzingen en heeft zelf een kas gebouwd. “De kassen zijn van plastic. De hoogte is ongeveer vier meter, net als onze kas. De klimaatregeling is simpeler: alleen een luchtraam en een schaduw schermdoek. De afzet is lokaal. Er wonen ruim 1,4 miljard mensen in India.”
Hij teelt andere soorten dan in Nederland. De zonnekracht is fors en de Nederlandse hortensia’s worden koel geteeld. “Ik heb hem geadviseerd om te kiezen voor rassen die ze in Colombia telen. Dit land is qua klimaat beter vergelijkbaar met India. Deze rassen hebben meer open bloemen. Bovendien worden ze rauwer geoogst, zodat er minder kans op rot is in het vochtige klimaat.” Het afgelopen najaar heeft hij de hortensia’s in potten geplant. Eerdaags komen de eerste bloemen eraan. De gesprekken gaan nu ook over het gewas. Als er bijzondere dingen te zien zijn, zoals een beestje, dan stuurt hij foto’s via WhatsApp.
De Indiase teler denkt na over andere gewassen. Zo heeft hij ook iemand die hem adviezen over chrysanten geeft. De Munck geeft hem het advies ook uit te kijken naar producten die je buiten kunt telen, zoals protea’s uit Zuid-Afrika of delphiniums.

Leuk contact

De hortensiateler is blij met het leuke contact met de jonge enthousiaste nieuwe collegateler in India. “Ik vraag geen geld voor de adviezen. Dat is bijzaak voor mij. Het is heel bijzonder dat je elkaar op deze manier op afstand leert kennen. Door de vragen die hij stelt, hoor je ook hoe het leven daar is. In januari ben ik samen met mijn vrouw op vakantie geweest in India en heb het bedrijf in Bangalore bezocht en anderhalve dag met hem opgetrokken.”

Tekst: Marleen Arkesteijn