Vorig jaar vroegen we tulpenbroeier Joris Schouten van Kwekerij S. Schouten in Wervershoof naar zijn ervaringen met actieve luchtontvochtiging. Die zijn ook na afgelopen broeiseizoen – dat over een week afloopt – positief. “De luchtramen gaan nu alleen nog open op temperatuur, niet meer op vocht. Het klimaat blijft daardoor een stuk beter. We hebben er dit jaar voor het eerst ook mee verwarmd, waardoor we minder met gas hoefden te stoken.”
Sinds Schouten een actieve luchtontvochtiger met luchtkanalen en -verdeelslangen gebruikt is het percentage kiepers in zijn kas nihil. Een gunstig effect van het constante klimaat (16-17ºC, 75% RV) dat automatisch wordt geregeld door de Dry+-units, waarvan hij er twee op het bedrijf liet installeren door zijn zwager Wessel van Paassen.
30 tot 35% lager gasverbruik
In de eerst drie maanden van dit jaar draaide de installatie vrijwel continu. “Ze toeren vanzelf op en af op basis van de vochtmeting. Als het vocht te hoog wordt gaan het toerental omhoog. Dit jaar hebben we voor het eerst met de installatie voor een deel elektrisch bijverwarmd. De warmte die bij ontvochtiging vrijkomt ging eerst naar buiten of naar de schuur. Nu hebben we het terug in de kas gestuurd.”
In het jaar daarvoor resulteerde het gebruik van de installatie in 30 tot 35% lager gasverbruik ten opzichte van de oude situatie. “Voor dit jaar weet ik dat eigenlijk nog niet, maar ik verwacht ongeveer hetzelfde. Het stroomverbruik is wel een stuk hoger. Die haal ik van het net en van mijn zonnepanelen, al heb je daar in de winter niet zo bar veel aan.”
Kiepers ziet de Noord-Hollandse tulpenbroeier nog maar sporadisch. “Het resultaat was afgelopen winter vergelijkbaar met het jaar daarvoor. Als we een kieper zien ligt dat meer aan de bol dan aan het klimaat. Dus dat ging best wel goed, ondanks het grijze en vochtige weer.”
Constanter klimaat, betere productkwaliteit
De switch naar actieve luchtontvochtiging bevalt dus goed en resulteert in combinatie met full LED-belichting in een stugger, compacter ‘buitengewas’, dat Schouten graag ziet. Terugkijken op het seizoen kan hij over een week, als de laatste tulpen worden geoogst. Al is hij minder tevreden over de productprijzen dan vorig seizoen. “Het jaar daarvoor was het tot en met maart heel goed, nu is het wel okay geweest. Op zich nog wel redelijk, maar niet slecht of zo.” De rentabiliteit stond daardoor wel onder druk, vanwege de verdrievoudiging van de gasprijs.
Samenvattend is de teler bevestigd in zijn keuze voor actieve luchtontvochtiging, zoals een constanter klimaat en een betere productkwaliteit. “Het werkt eigenlijk heel makkelijk. Je stelt een setpoint in voor de RV en temperatuur die je wilt hebben en de machine gaat aan de slag als die waarden worden overschreden. De drogere en warme lucht duwt deze automatisch weer de kas in. Je houdt het natuurlijk wel in de gaten, maar in de praktijk heb je er weinig omkijken naar.”
Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Marjolein van Woerkom