Schaalvergroting door samenwerking, dat is de visie achter de telersorganisatie van germini’s Colours of Nature. Met teeltbedrijf VD Berg Gerbera uit Berkel en Rodenrijs breidt de coöperatie het areaal uit naar 32 ha. “Als iemand kleinbloemige gerbera’s nodig heeft, dan moeten ze meteen aan ons denken”, stelt voorzitter Willem Batist.
Met een Robocar worden de net geplukte mini-gerbera’s vanuit de kas naar de hal vervoerd, waar medewerkers de stelen sorteren en klaarmaken voor transport. De snijbloemen zijn gelabeld onder de naam Colours of Nature. Het is sinds mei dit jaar dat Lennart van den Berg en zijn compagnon Richard Vijverberg hun producten onder het veilingnummer van het telerscollectief afzetten. “Onze visie is altijd al geweest om groot te worden”, zegt Van den Berg in zijn kantoor in Berkel en Rodenrijs. “Veertig jaar geleden is mijn vader op 1 ha begonnen, in 2000 zijn we verhuisd naar deze locatie en uitgebreid tot 2 ha. In 2007 hebben we de grond van de buurman gekocht, waardoor we nu op 5 ha 22 soorten germini’s telen. Om nog meer te kunnen groeien zijn we lid geworden van de coöperatie.”
“We werden te klein om de service te bieden die we willen bieden”, voegt Vijverberg eraan toe. “We willen onze klanten voor 100% ontzorgen, maar dat lukte niet meer. We moesten geregeld bijkopen. Vandaar deze stap.”
Op zoek naar versterking
De telersvereniging van mini-gerbera’s, Colours of Nature, ontving in mei dit jaar het bedrijf met open armen. “We delen hun visie”, zegt voorzitter Willem Batist. “Ook wij zetten in op schaalvergroting. Dat is pure noodzaak. De vraag vanuit de retail stijgt en we willen die grote partijen aankunnen.”
De coöperatie werd 12,5 jaar geleden opgericht, waardoor 22 ha teeltareaal germini’s samen kwam. Nu bestaat het collectief uit zes bedrijven en tien locaties. “Onze afzet is de afgelopen jaren explosief gestegen”, legt Batist uit. “Zo is onze directe verkoop in zes jaar gestegen van 50 naar 89%. We kwamen bloemen tekort, vandaar dat we op zoek gingen naar een partij die ons kon versterken.”
VD Berg Gerbera past precies in dat straatje. “We kochten al bij dit bedrijf. Ze werken vanuit dezelfde visie en leveren vergelijkbare kwaliteit. De samenwerking was dus snel beklonken”, zegt de voorzitter. Behalve dat het gezamenlijk teeltareaal hierdoor steeg, breidt het collectief met het nieuwe lid aan boord ook de kleurschakering uit. “Een aantal soorten hadden we nog niet in ons assortiment. Dan gaat het vooral om de aparte tinten, de tussenkleuren, zoals wit en zalmroze”, legt Batist uit. “Vanuit de groothandel is hier veel vraag naar, die we nu kunnen beantwoorden.”
Efficiënter werken
Voor de teler brengt het samenwerkingsverband ook nieuwe kansen met zich mee. “Door deze samenwerking hoeven we de verkoop niet meer zelf te doen. Alles wat we niet verkopen, gaat nu op de dagvoorraadlijst mee in de zogeheten Hortihub. We hoeven niet meer op de veilingklok te kijken. Dat geeft veel rust”, zegt Van den Berg. “Daarnaast hoeven we niet meer te hoezen. Voor de boeketverwerking huurden we altijd een aparte loods bij”, voegt Vijverberg eraan toe. “Dat is nu niet meer nodig.”
Het tweetal kan zich nu richten op andere zaken. “Daarbij draait het vooral om efficiënter werken en kosten besparen”, stelt Van den Berg. “Zo kunnen we nu gewoon achteraan beginnen met plukken en naar voren werken. Dat is een stuk efficiënter dan voor elke klant apart plukken.”
Ook willen beide telers op termijn het aantal rassen verminderen. “Door meer gewas specifiek te telen, kunnen we het maximale uit het ras halen. We kunnen met minder soorten efficiënter werken en – naar verwachting – kosten verminderen. Deze stap kunnen we alleen realiseren door samenwerking.”
Inspraak
De telerscoöperatie bepaalt de kleurschakering en hoeveel hectare van welke kleur en welke specialty wordt geteeld. “Dat gaat wel altijd in samenspraak met de individuele teler”, voegt Batist er meteen aan toe. “De teler moet er wel een goed gevoel bij hebben. Uiteindelijk bepalen de leden het beleid en het dagelijks bestuur voert dat uit.”
Het telerscollectief heeft zes mensen in dienst, waaronder drie verkopers en een kwaliteitsmedewerker. Het heeft een eigen locatie voor boeketverwerking en een gezamenlijke transporteur. Daarnaast kent het verschillende commissies die zich bezighouden met zaken als assortiment, kwaliteit, inkoop, verkoop en commercie. “Elke commissie stippelt een lijn uit en neemt initiatieven. Ook daar hebben individuele telers inspraak, want zij vertegenwoordigen die commissies.” Daarnaast is het afrekensysteem collectief afgestemd. “Ieder krijgt de afgesproken prijs voor wat hij heeft geleverd en de winst wordt naar rato verdeeld”, zegt Batist.
Leren van elkaar
Toch betekent samenwerking in een coöperatie tevens volledig inzicht geven in cijfers en resultaten. Zijn de nieuwe leden daar niet huiverig voor? “Dat vind ik juist een groot goed”, zegt Van den Berg. “Zo kun je leren van elkaar. Als mijn energiekosten 2 euro hoger zijn dan die van een collega, wil ik graag weten waar dat aan ligt. Wie weet kan ik die euro’s ook ergens besparen.” Vertrouwen is daarbij wel de basis, stellen de drie. “Hoe meer je openheid van zaken geeft, hoe minder twijfel en hoe sterker het vertrouwen.”
Een goede communicatie is daarbij van groot belang. Eens per maand komen de leden bij elkaar om hun resultaten te bespreken en te vergelijken. Het bestuur verzamelt alle data, die in overzichtslijstjes worden gepresenteerd. “Daarbij gaan we tot in de details”, legt Batist uit. “Energiekosten worden niet op een hoop gegooid, maar uitgesplitst in zaken als gas, licht, CO2 et cetera. Zo kunnen we goed zien waar bij de een de meerkosten zitten en bij de ander de besparing.”
Scherp houden
Van den Berg vindt dit een groot voordeel. “Het houdt je scherp. Het maakt je alerter en je gaat anders naar je kosten kijken.” De telers hebben nog geen concrete potentiële besparingen kunnen doorvoeren. “De termijn is nog te kort – we zijn pas sinds mei dit jaar lid – om resultaten daarvan te meten. We zitten nu in een omschakelperiode”, zegt Vijverberg.
De lijstjes zijn een trigger voor ieder lid, weet de voorzitter. “Je wilt niet onderaan dat lijstje staan, dus iedereen is bezig om bovenaan te komen en te blijven.” De leden hebben ook een groepsapp. “Als onze kwaliteitscontroleur een fout bij een bedrijfscontrole aantreft, maakt hij daar een foto van en stuurt deze rond. Niet om iemand te kijk te zetten, maar juist om er lering uit te trekken. Het houdt iedereen scherp.”
Uiteindelijk moet de samenwerking leiden tot grootschaligheid. Van de 145 ha germini’s in Nederland, valt nu 32 ha onder Colours of Nature. “We willen het germini-loket van Nederland worden”, zegt Batist. “Als iemand kleinbloemige gerbera’s nodig heeft, dan moeten ze meteen aan ons denken. Dat bereik je alleen met schaalvergroting en daar kom je alleen door samenwerking.”
Samenvatting
Mini-gerberateler VD Berg Gerbera uit Berkel en Rodenrijs is sinds mei dit jaar het nieuwste lid van telersvereniging Colours of Nature. Hiermee breidt het teeltareaal van de coöperatie uit naar 32 ha germini’s. Schaalvergroting door samenwerking is volgens voorzitter Willem Batist de manier om in te spelen op de toekomst en aan de wensen van de klant te kunnen blijven voldoen.
Tekst en foto’s: Marjolein van Woerkom.