Sinds een jaar werkt teeltmanager Arus Biersteker van C. Zwinkels met een plant-app op zijn paprikabedrijf in Wervershoof. Gewasregistratie doet hij nu met behulp van een tablet, in plaats van handmatig tellen. “Wij geloven dat het meerwaarde biedt, want je gaat de plant eigenlijk heel gedetailleerd analyseren. Er komt echt wel veel waardevolle data uit. Maar er moet nog wel wat aan verbeterd worden, voordat de overstap definitief is.”

De plant-app en Track, het platform waar de plantmetingen in worden geanalyseerd en overzichtelijk worden weergegeven, zijn nog volop in ontwikkeling. Desondanks werkt Biersteker daar graag aan mee. Al kost hem dat wel extra tijd, in vergelijking met handmatig tellen. “Aan de andere kant: er komt van software-ontwikkelaar Source wel veel betere plantdata uit. Op een gegeven moment kun je zien hoeveel vruchten er aan de hoofdtak of aan de zijtakken zitten. Dat vinden wij best wel belangrijke informatie. Want wij willen een zo grof mogelijke vrucht telen, zonder dat het productie kost.”

Uitgroeiduur vruchten

Op het bedrijf van 20 ha, dat sinds 1 december is vol geplant, registreert Biersteker twintig stengels per hectare. Het wekelijks registreren met een tablet laat hij over aan een medewerker, wat hem tijd bespaart. Maar het liefst zou hij nog nauwkeuriger data van de plant-app van software-ontwikkelaar Source terug willen zien. “Wij zijn zelf altijd heel erg bezig met de vraag wanneer je de zetting kunt verwachten, en wanneer juist niet. En hoelang doet een bepaalde vrucht erover? Toen we het nog met de hand deden kwam je wel achter de uitgroeiduur, maar kon je het nooit terugzien per vrucht.
De meeste vruchten doen vijf of zes weken over de uitgroei, maar er zijn ook vruchten die er wel tien weken over doen. Wij willen dan precies weten welke vruchten dat dan zijn. Dat kwam er vorig jaar nog niet helemaal uit.”
Cruciaal voor Biersteker is de oogstvoorspelling, die voor komend seizoen op de planning staat van het Amsterdamse softwarebedrijf. “Zes weken vooruit voorspellen zou al mooi zijn. Dat is natuurlijk voor onze verkopers hartstikke belangrijk om te weten. Als ze dat volgend jaar niet voor elkaar krijgen, gaan we een stapje terug doen naar handmatig tellen. Het is dus voor ons cruciaal.”

Overzicht bewaren

Dat klinkt misschien als stevige kritiek, maar de paprikateler is eigenlijk heel tevreden over de samenwerking. “Prima, ze zijn nu zo’n twee jaar bezig in de paprika. Ik vind echt wel dat ze voortvarend aan de gang zijn en dat ze goed luisteren naar de teler. Dat vind ik belangrijk. We zijn best wel nauw betrokken bij de ontwikkeling, dus komen ze regelmatig langs. Wij werken ook met Track, de plant-app is daar onderdeel van. Daar kun je vrij makkelijk het overzicht mee bewaren, hoe het nu in de kas gaat en of het een beetje binnen de lijntjes blijft.”
De teler ziet de software als ondersteuning van teeltbeslissingen, die voorlopig geen gekwalificeerde vakmensen kan vervangen. “En hoewel de plant-app nog niet klaar is, gebeurt er ook wat. Als ze iets beloven maken ze het over het algemeen wel waar. Dus volgend seizoen kunnen we werken met nog nauwkeuriger plantdata en met oogstvoorspelling, daar ga ik wel van uit.” Irrigation control gebruikt Biersteker nog niet: “Dat kunnen wij zelf veel beter. Ik heb daar gewoon een ander idee over.”

Autonoom telen

Waar het naartoe gaat met digitalisering en kunstmatige intelligentie (AI) in kassen? “Ik denk zelf dat autonoom telen nog een ver-van-mijn-bed-show is. Daar komt nog veel meer bij kijken. Met alle systeemplagen, schimmels, wortelproblemen en voeding. Daar doet het automatiseringsbedrijf nog helemaal niks mee. Dat is misschien wel net zo belangrijk als klimaat. Je kunt het klimaat wel prima op orde hebben, maar als het in de mat of in het gewas niet goed gaat, dan kan de software daar niets aan veranderen. Je moet ergens beginnen, want ik denk wel dat het ons uiteindelijk gaat helpen.”

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Marga van der Meer