De eerste schlumbergera’s van Hofland Flowering Plants zijn alweer een week of twee op de markt. Annemiek Hofland is optimistisch gestemd aan het begin van het seizoen. Een jaar geleden was dat wel anders. “Uit elke crisis komt iets positiefs voort. We stoppen minder energie in de teelt deze winter, omdat we nu weten dat het kan.”
Vorige winter vertienvoudigden de energiekosten voor Hofland Flowering Plants. Zo’n 80% van de warmtebehoefte wordt ingevuld door gasketels, een groot deel van het gas moest op de dagmarkt worden ingekocht tegen extreme prijzen. Het bedrijf was voorbereid op het ergste. Door aan de knoppen te draaien, wisten ze de kosten uiteindelijk flink te drukken. Maar niet zonder gevolgen. De planten liepen een groeivertraging op en dat zette de planning van de aansluitende voorjaarsteelt onder druk.
Geen extreme fluctuaties meer
Naast de stijgende kosten van energie, had het bedrijf ook nog eens te maken met investeringen in de verbouwing van een nieuw aangekochte tuin; het voormalige groenteteeltbedrijf van de buurman. Het waren spannende tijden, maar het bedrijf kwam er zonder al te veel kleerscheuren doorheen. Hofland: “De verbouwing is achter de rug, de nieuwe kas staat nu vol met schlumbergera’s, en de energieprijzen zijn gestabiliseerd. Extreme fluctuaties verwacht ik dit seizoen niet. De ketel hebben we gelukkig nog niet aan hoeven zetten. Tijdens de koudere nachten zetten we alleen aardwarmte in. Ook de nieuwe tuin heeft een aansluiting op aardwarmte, dit seizoen gaan we daarmee 4 procent van de totale warmtebehoefte invullen, vorig jaar was dat 20 procent. Meer lukt nog niet, want een groot deel van het jaar hebben we geen warmte nodig, na het overschakelen op de koude teelt van tuinplanten. Daarnaast moet je aardwarmte ook in de zomer afnemen”
Minder minderen
Vorige winter stookte Hofland fors minder, ook op belichting werd flink bezuinigd. “We hebben de lessen van het vorige seizoen vertaald naar een nieuwe strategie. Van alles iets minder, maar niet extreem. Net voldoende om de kosten te drukken, de plant sterk te houden en op tijd over te kunnen schakelen op de voorjaarsteelt. De komende tijd willen we de nieuwe tuin verder verduurzamen met een warmtepomp, zonnepanelen of een e-ketel. Als we daarmee het elektriciteitsverbruik kunnen terugbrengen, doen we iets goed voor het milieu én voor de portemonnee.”
Vertrouwen
Het tuinplantenseizoen is prima verlopen voor het bedrijf. Na een moeizame, trage start trok de vraag aan en bleven de prijzen lang stabiel. Ook de eerste schlumbergera’s doen het goed. “De eerste kwamen in week 32 los. Er was meteen al meer vraag dan in voorgaande jaren en er blijkt wat minder aanbod te zijn. Er is best al wat voorverkocht voor het najaar, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het een goed seizoen gaat worden.”
Combi warm-koud
De combi van een warme en een koude teelt komt Hofland zeker niet slecht uit in deze periode. “Dat heeft er aan bij gedragen dat we het allemaal hebben kunnen bolwerken. We hebben achteraf niet heel erg in de gevarenzone gezeten. Wij zijn de dans ontsprongen, de rust is weergekeerd, maar het was een absurde periode voor de sector als geheel. Ik verbaas me er nog altijd over dat de overheid dat maar liet gebeuren en niet te hulp schoot met steun in de vorm van subsidies, zoals in de corona-periode. De sector stond er echt alleen voor, de onzekerheid over het voortbestaan was groot.”
Bufferen voor de winter
Omdat Hofland niet het hele jaar warmte nodig heeft, kan het bedrijf de aardwarmte-aansluiting niet optimaal benutten. “We hebben de systemen inmiddels allemaal op elkaar aangesloten en verwarmen alle kassen nu vanuit één punt. Maar helaas kunnen we niet meer afnemen dan we nu doen, omdat je het hele jaar dezelfde volumes moet afnemen. Het zou mooi zijn als we aardwarmte in de zomer konden bufferen voor de wintermaanden. Maar dat is toekomstmuziek.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis