Tijdens de bewaring van leliebollen liggen ziekten als Penicillium op de loer. Door de bollen voor de bewaring te dompelen in elicitors kunnen we ernstige aantastingen mogelijk voorkomen.
Bij het project weerbare bol hebben we bollen van drie leliecultivars, Brindisi, Tarrango en Zambesi, na het rooien gedompeld in verschillende concentraties jasmonzuur en salicylzuur. Deze stoffen kunnen in planten de weerbaarheid aanschakelen, de vraag was of dit ook lukt in leliebollen. Na een kleine twee weken bij 12ºC hebben we de bollen licht beschadigd en geïnoculeerd met Penicillium. Na acht tot tien weken beoordeelden we de bollen, waarbij we een score gaven aan het aantal schubben die aangetast waren door Penicillium.
Jasmonzuur reduceert het bewaarrot
Uit de eerste resultaten is gebleken dat behandeling met jasmonzuur het bewaarrot reduceert; de bollen zijn minder zwaar aangetast. Verder onderzoek zal uitwijzen of een behandeling met jasmonzuur tijdens de teelt of vlak voor het inpakken ook een positieve invloed heeft op de weerbaarheid van de bollen tijdens de bewaring.
Dit onderzoek wordt gefinancierd door KAVB, SBO, Anthos, Bollenacademie, CAV Agrotheek, Agrifirm-GMN, CNB, Profytodsd, Keukenhof en door de Topsector T&U.
Tekst: Esmée de Graaf