Gisteren presenteerde organisator Wageningen University & Research de uitkomsten van de International Autonomous Greenhouse Challenge. Hierin teelden vijf multidisciplinaire teams gedurende vier maanden op afstand komkommers, geholpen door zelf ontwikkelde kunstmatige intelligentie, sensoren en camera’s. Het winnende team versloeg zelfs – als enige – het referentieteam van Nederlandse telers. Team Sonoma realiseerde de hoogste productie én het beste financiële resultaat.
Over de Challenge is de afgelopen maanden al veel gezegd en geschreven. Zou het de internationale teams, vooral bestaande uit ICT’ers die nog nooit een komkommerplant hadden gezien, lukken om de teelt tot een goed einde te brengen? En hoe zouden zij de teelt- en klimaatgegevens die zij via de interface van LetsGrow.com ontvingen vertalen in concrete teeltmaatregelen?
Nu al grenzen verlegd
Projectleider Silke Hemming en juryvoorzitter Leo Marcelis van WUR presenteerden de resultaten op de vakbeurs AgriFoodTech in ’s-Hertogenbosch. Zij zeiden aangenaam verrast te zijn door de inzet en creativiteit van de teams, die elk hun eigen strategie volgden. De teams werden beoordeeld op financieel resultaat (net profit), duurzaamheid (input aan warmte, elektriciteit, CO2, water en pesticiden per kg geoogst product) en de kunstmatige intelligentie strategie (A.I. strategy).
Afgaande op de gemiddeld goede tot zeer goede teeltresultaten, concludeerden zij dat het nu al mogelijk is om met kunstmatige intelligentie grenzen te verleggen. Team Sonoma, bemand door medewerkers van Microsoft Research Lab en studenten uit Wageningen en Kopenhagen, kwam net wat verder dan de rest, al zaten de hoofdzakelijk Chinese teams van iGrow en AiCu (lees: I see you) en het Nederlandse team van The Croperators er niet ver achter.
Helemaal blij
Teeltmanager Fred van Leeuwen van de Wageningse onderzoekslocatie in Bleiswijk voerde de opdrachten van de teams uit. In het onderstaande filmpje blikte hij terug op het verloop van de teelt in de verschillende compartimenten. “Het referentiegewas deed het zoals verwacht erg goed en ik was verrast hoe goed enkele teams hun gewas in balans hielden. Als ik in de kas van Sonoma kwam, werd ik helemaal blij. Die jongens hebben werkelijk alles goed gedaan, van begin tot eind. Echt heel erg knap. Je zou bijna denken dat er een komkommerteler in hun team zat, maar dat was niet zo.”
Achter de oren krabben
Silke Hemming benadrukt dat goede teeltresultaten weliswaar tot de verbeelding spreken, maar dat het geen hoofddoel was. “Het was een leuk middel om de ICT-wereld uit te dagen en een brug te slaan tussen artificial intelligence en de glastuinbouw. Dat was wat ons en hoofdsponsor Tencent voor ogen stond. Het is indrukwekkend wat deze eerste challenge heeft opgeleverd, wetende dat er nog heel veel verbetering mogelijk is en dat geen enkele strategie zaligmakend was. Telers die denken dat kunstmatige intelligentie hun deur wel voorbij zal gaan, moeten zich echt achter de oren krabben. We staan aan het begin van een ontwikkeling waarin begrippen als ‘big data’ en ‘machine learning’ een steeds grotere rol gaan spelen. Dat zal een enorme impact hebben op de manier waarop wij in de toekomst gewassen telen.”
Op de foto overhandigt juryvoorzitter Leo Marcelis de eerste prijs aan teamcaptain Kenneth Tran van Team Sonoma.
Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Mikrocentrum Eindhoven