Na een verrassend goede start in de zomer en herfst is de kwaliteit van de ‘Red Naomi’ roos na half oktober sterk afgenomen. De combinatie van 100% LED’s en OPAC warmtewisselaars bij het Delphy Improvement Centre biedt op dit moment nog geen garantie op topkwaliteit rozen in de winter. Volgens onderzoeker Arie de Gelder is het nog een hele uitdaging om de kneepjes van het telen volledig in de vingers te krijgen.
“Vooraf wisten we dat deze manier van rozen telen een hele uitdaging is”, meldt de onderzoeker. Hij bedoelt daarmee de combinatie van 200 µmol per m2/s LED-belichting, verwarming en koeling met warmtewisselaars en ontvochtiging door luchtaanzuiging boven het scherm. “We zijn nu op zoek naar de oorzaak en oplossing van deze winterdip.”
Klein en donker van kleur
Vanaf oktober is de kwaliteit afgenomen. Nog steeds wordt er voldoende gram per m2 geoogst, maar dit zit in teveel takken. Het blad en de bloem zijn klein en donker van kleur.
De Gelder had verwacht dat het verwarmen met de warmtewisselaars het tekort aan stralingswarmte zou opvangen. De extra luchtbeweging en warmte zorgen er echter voor dat het gewas vermoedelijk meer verdampt. Dit kan ongunstig zijn voor de takopbouw en bladkwaliteit. Daarom heeft de proefleiding besloten om meer met de buizen te stoken. Of dat helpt moet nog blijken. Een tijd lang is met twee schermen gewerkt om het tekort aan lampwarmte enigszins op te vangen. Misschien heeft deze verandering van klimaat ook effect gehad op het gewas.
Verschil in kleurspectrum
Een andere mogelijke oorzaak ligt bij het verschil in kleurspectrum. SON-T lampen geven zowel rood als verrood licht. In het spectrum van de LED’s die voor deze proef zijn gekozen, ontbreekt verrood licht, terwijl de rozen wel veel rood licht ontvangen. Dit kan invloed hebben op uitloop van meer nieuwe takken.
De Gelder: “We zijn op zoek naar de juiste manier van klimaat regelen en we hebben nog veel te leren.” Toch blijft de onderzoeker positief, want er zijn veel stuurmogelijkheden om het klimaat in de wintermaanden aan te passen.
Dit onderzoek is tot stand gekomen door bijdragen van de gewascoöperatie Roos en het programma Kas als Energiebron, ondersteund door Philips Lighting, LTO Glaskracht en het Ministerie van EZ.
Tekst: Pieternel van Velden.