Wageningen Universiteit en RED Horticulture zijn een samenwerking aangegaan om onderzoek en innovatie te bevorderen in het optimaliseren van de groei van jonge planten door middel van dynamisch spectrum belichting.

Het partnerschap maakt gebruik van twee experts op het gebied van fotobiologie van planten en glastuinbouw van WUR: Hoogleraar Leo Marcelis en universitair hoofddocent Ep Heuvelink. De samenwerking zal zich richten op onderzoek naar de invloed van dynamische lichtstrategieën op jonge planten.

Dynamisch spectrum

Theoharis Ouzounis zal de proeven van RED Horticulture leiden. “Samen zullen we het potentieel van een dynamisch spectrum onderzoeken om de groei en ontwikkeling van jonge planten in gecontroleerde omgevingen te optimaliseren. Deze innovatieve aanpak belooft de snelheid, kwaliteit en efficiëntie van gewassen te verbeteren”, legt hij uit. Ouzounis, Marcelis en Heuvelink zullen de proeven leiden in de ultramoderne faciliteiten bij Wageningen Universiteit. Deze proeven zullen inzichten opleveren over de invloed van belichting met een dynamisch spectrum op jonge tomaten-, komkommer- en paprikaplanten, waarmee de basis wordt gelegd voor toekomstige ontwikkelingen in de tuinbouw.”

Optimaliseren van de groei van jonge planten

De samenwerking omvat gezamenlijke onderzoeksprojecten, kennisuitwisseling en de ontwikkeling van nieuwe belichtingstechnologieën die de groeiomstandigheden voor jonge planten optimaliseren. Door gebruik te maken van de onderzoekscapaciteiten van Wageningen Universiteit en de technologische innovaties van de belichtingsspecialist, willen de partijen aanzienlijke vooruitgang boeken op het gebied van belichting en fotobiologie.
“We zijn verheugd om deze samenwerking met Wageningen Universiteit aan te gaan”, zegt Yassine El Qomri, President bij RED Horticulture, “Door onze expertise in tuinbouwbelichting te combineren met de uitgebreide onderzoekscapaciteiten van de universiteit, geloven we dat we aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken in het optimaliseren van de groei van jonge planten.”